Deputații au votat în regim de urgență modificarea legii bugetului de stat care prevede alocarea a 1,3 miliarde de lei pentru achitarea datoriei la gazele naturale furnizate de Gazprom pentru lunile octombrie și noiembrie.
În octombrie, Moldova am importat gaz cu 790 de dolari, dar a fost vândut consumatorilor cu mai puțin de 240 de dolari. De aceea au apărut devieri tarifare. Moldovagaz a acumulat de la consumatori cu 74 milioane de dolari (1,3 miliarde de lei) mai puțin decât trebuia să achite la Gazprom pe 22 noiembrie.
„Republica Moldova se află într-un risc major de a fi deconectată de la gazele naturale. Aceasta nu este o amenințare, ci este un risc real. Gazprom a informat Republica Moldova despre posibila întrerupere a furnizării de gaze în următoarele 48 de ore din cauză că autoritățile moldovenești nu au achitat plata conform actualului contract. În aceeași zi, Moldovagaz a expediat o scrisoare concernului rus în care a informat că nu are bani să achite, dar a oferit garanții că până la sfârșitul săptămânii va aloca banii necesari”, a declarat ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi,
La sfârșit de octombrie, la Sankt Petersburg, s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. În baza înțelegerii, a fost prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz, conform noului contract, au început din 1 noiembrie 2021.
În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot prin intermediul companiei Energocom.
În urma stabilirii noului contract cu Rusia, pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat tariful de 10,26 lei pentru 1 m³ de gaz pentru consumatorii casnici în perioada 1 noiembrie-30 noiembrie, ceea ce este de 2,4 ori mai mult decât prețul anterior de 4,2 lei per metru cub.
Luând în calcul și TVA de 8 %, gazul îi costă pe consumatorii casnici 11,08 lei pentru 1 m³.
Amintim că Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-30 noiembrie), din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei.