Veaceslav Ioniță, despre noua criză energetică: „Este imoral ca cei de la sate să achite pentru gazul consumat în orașe”

gaz
Foto:Facebook, Moldovagaz

Expertul economic Veaceslav Ioniță a venit cu un comentariu pe marginea crizei energetice provocate de neachitarea datoriei de 74,2 milioane de dolari Gazpromului pentru consumul de gaze naturale din ultimele două luni. Ioniță spune că această criză a fost generată de proasta administrare a procesului de negociere dintre guvern și Gazprom.

„Să mergi la Moscova, să îți asum în numele guvernului că va fi achitat consumul curent până pe 22 noiembrie apoi să vii acasă și să aștepți poate rușii vor uita de bani este peste limitele raționalului.

Soluția cea mai bună era o scrisoare de Garanție din partea guvernului către Moldovagaz, prin care să specifice clar – devierile tarifare vor fi acoperite prin majorări ulterioare, de specificat până când, iar în caz contrar să fie acoperite din banii publici. Această scrisoare era suficientă pentru Moldovagaz să se împrumute de pe piața locală și să achite factura către Gazprom.

S-a tras mâța de coadă și acum există riscul că va trebui să alocăm bani publici, adică banii noștri, pentru a acoperi eroarea descrisă în document. Recomand Nataliei Gavriliță înainte de a se aventura în acest proces să se consulte cu fostul prim-ministru Iurie Leancă. El tot din porniri nobile a acționat în 2014.

Este ne etic și imoral, ca de banii oamenilor sărmani de la sate, care îngheață de frig și se încălzesc cu vreascuri, să fie plătită căldura celor de la orașe. Pe când căldură centralizată și încălzirea cu gazul natural în cea mai mare partea are populația din orașe. Repet e imoral.

Și o mică explicație pentru cei care nu înțeleg de unde au apărut 74 milioane de dolari datorii curente.
În octombrie, noi am importat gaz cu 790 de dolari, dar l-am vândut consumatorilor cu mai puțin de 240 de dolari. Astfel au apărut devieri tarifare. Moldovagaz a acumulat de la consumatori cu 74 milioane de dolari mai puțin decât trebuia să achite la Gazprom pe 22 noiembrie. Gazprom a primit garanții de la guvern că acești bani vor fi achitați pe 22 noiembrie”, se arată în mesajul expertului.

Vă amintim, că ieri seara, Gazprom a informat Republica Moldova despre posibila întrerupere a furnizării de gaze în următoarele 48 de ore din cauza că autoritățile moldovenești nu au achitat plata conform actualului contract.

Moldovagaz a comentat că: „Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că, în octombrie 2021, SA «Moldovagaz» a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 3 noiembrie 2020.

În acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situație. Totodată, ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp.”

Amintim că, la sfârșit de octombrie, la Sankt Petersburg, s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. În baza înțelegerii, a fost prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldova-Gaz, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz, conform noului contract, au început din 1 noiembrie 2021.

În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom, în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot, prin intermediul companiei Energocom.

În urma stabilirii noului contract cu Rusia, pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat tariful de 10,26 lei pentru 1 m³ de gaz pentru consumatorii casnici în perioada 1 noiembrie-30 noiembrie, ceea ce este de 2,4 ori mai mult decât prețul anterior de 4,2 lei per metru cub.

Luând în calcul și TVA de 8 %, gazul îi costă pe consumatorii casnici 11,08 lei pentru 1 m³.

Amintim că Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-30 noiembrie), din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente