Vicepremierul Andrei Spînu anunță rezultatele celei din urmă runde de discuții cu Gazprom la Moscova, în legătură cu semnarea unui nou contract cu furnizorul de gaze naturale. La întrevedere, vicepriemierul a discutat cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export, și Nikolay Shulginov, ministrul Energiei.
„Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: Republica Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între MoldovaGaz și Gazprom, unul care avantajează ambele părți.
Ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune.
Ne dorim o nouă rundă de discuții cu Gazprom. În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare.
În cadrul discuțiilor, partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic. Sperăm ca aceste volume să intre în Republica Moldova în cel mai scurt timp”, menționează Andrei Spînu.
Amintim că Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-20 noiembrie), din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei. Ucraina și-a declarat suportul pentru țara noastră în contextul crizei de gaze.
În dimineața de vineri, Gavrilița a ieșit într-un briefing de presă unde a menționat că „presiunea gazelor este la un nivel critic”.
Prim-ministra a reiterat că Guvernul de la Chișinău va rămâne interesat să negocieze cu Gazprom un contract nou: „În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, vom găsi alte soluții alternative pentru a menține situația sub control”.
Totodată, Gavrilița a menționat că va fi organizată o altă Ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale unde se va solicita oferta altor traderi internaționali pentru a achiziționa gaze naturale.
Amintim că, în data de 13 octombrie, autoritățile naționale au anunțat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Moldova. Cu două zile înainte de această decizie, Spînu a avut o întâlnire cu conducerea Gazprom, însă nu a reușit să ajungă la o înțelegere concretă.
Sursă foto: depositphotos.com.