(grafic) Topul celor mai inovative țări din lume în anul 2021. Ce poziție ocupă Republica Moldova

inn-ovation-920×613

În 2021, țara noastră s-a clasat pe poziția 64 din numărul total de 132 de țări incluse în clasamentul Indicelui Global al Inovației 2021 (The Global Innovation Index, GII). În clasamentul precedent Moldova ocupa poziția 59.

În total, Moldova a acumulat 32,3 de puncte din cele 100 posibile. Timp de un an, Moldova coborât șase poziții în acest clasament. Între timp, țara noastră ocupă poziția 37 în Europa.

Cele mai bune rezultate Moldova le-a obținut la capitolul „Rezultate creative” (poziția 53), iar cel mai slab rezultat a fost înregistrat la capitolul „Sofisticarea afacerilor” (87).

Toate pozițiile ocupate de țara noastră la diferite categorii le puteți studia în graficul de mai jos.

Mai mult, Moldova a intrat în categoria țărilor cu economie în curs de dezvoltare, care au înregistrat performanțe peste așteptări privind inovațiile în raport cu nivelul dezvoltării economice. Astfel, India, Kenya, Republica Moldova și Vietnam dețin recordul pentru performanțe peste așteptări în raport cu nivelul lor de dezvoltare pentru al 11-lea an consecutiv.

Topul clasamentului Indicelui Global al Inovației 2021 este condus de Elveția, pe locul doi s-a situat Suedia, iar pe locul trei – Statele Unite ale Americii.

Dintre țările vecine ale Moldovei, Rusia ocupă poziția 45, România – 48, Ucraina – 49, Polonia – 40, iar Belarus – 62.

Despre Indicele Global al Inovației

Indicele Global al Inovației 2021 a studiat 132 de țări din întreaga lume, folosind 80 de indicatori printre care: capitalul uman și de cercetare, infrastructura, creditele, investițiile, interconexiunile, inovarea, rezultatele activității creative etc.

Clasamentul indicelui global este publicat anual din 2007 și este realizat de către Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, Universitatea Cornell (SUA) și școala franceză de management Insead.

Scopul realizării acestui raport este de a familiariza publicul cu toate noutățile în materie de inovații care apar în societate și de a aborda acest domeniu dincolo de mecanismele tradiționale de inovare, precum cheltuielile ce țin de cercetare și dezvoltare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente