Atribuțiile viceprim-ministrului pentru digitalizare. Acesta va coordona activitatea mai multor agenții publice

51361100824_27ea62343e_k
Foto: flickr/parlament.md.

Guvernul a aprobat o hotărâre în care stabilește clar câmpul de activitate a funcției noi create, și anume de viceprim-ministru pentru digitalizare. Iurie Țurcanu a fost invitat să ocupe această funcție de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Viceprim-ministrul pentru digitalizare va coordona următoarele domenii de activitate:
#1. inovarea sectorului public;
#2. modernizare serviciilor publice și a proceselor administrative;
#3. aplicarea tehnologiei informației și a comunicațiilor în sectorul public;
#4. dezvoltarea societății informaționale.

Totodată, reieșind din mandatul și sfera de competență în domeniul digitalizării, viceprim-ministrul pentru digitalizare intervine cu modificări în partea ce ține de coordonarea activității instituțiilor publice din sfera sa de competenţă.

În acest sens se propune ca activitatea Instituției publice „Agentia de Guvernare Electronică”, Instituției Publice „Agenția Servicii Publice” și Instituției Publice „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică” să fie coordonată de către viceprim-ministrul pentru digitalizare.

Proiectul conține prevederi referitoare la necesitatea coordonării de către viceprim-ministrului pentru digitalizare a numirii în funcție și eliberarea din funcţie de către fondator a directorului, precum și a directorului adjunct/directorilor adjuncți ai instituțiilor respective.

Totodată, desemnarea și revocarea membrilor consiliilor instituțiilor respective urmează să fie coordonate de către fondator cu viceprim-ministrul pentru digitalizare.

Platforma globală de instruiri și inovații în guvernare „Apolitical” l-a inclus pe Iurie Țurcanu, directorul Agenției de Guvernare Electronică, în top 100 cele mai influente persoane din lume în domeniul guvernării digitale pentru anul 2019.

Iurie Țurcanu a activat la Agenția de Guvernare Electronică din anul 2011, fiind responsabil de crearea platformelor digitale centralizate ale Guvernului. Principalele proiecte realizate sub conducerea lui sunt: platforma tehnologică comună MCloud, serviciul guvernamental de plăți electronice MPay, platforma guvernamentală de schimb de date și interoperabilitate MConnect, dezvoltarea infrastructurii de identitate electronică, inclusiv semnătura mobilă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente