(foto) Va studia ingineria în Franța. Cunoaște-o pe Mădălina Avornicița, absolventa cu patru de 10 la BAC

My Post (6)
Foto: Mădălina Avornicița

10 pe linie la examenul de bacalaureat pare o reușită din domeniul fantasticului. 14 tinere și doi tineri au reușit să demonstreze că, dacă depui muncă sistematic și perseverență, fiecare „imposibil” nu e decât o limită impusă de propria gândire. Pentru Mădălina Avornicița, absolventă a Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, patru de 10 la examenul de bacalaureat nu a devenit o provocare, ci mai degrabă o confirmare a cunoștințelor și abilităților pe care și le-a format în 12 ani de școală.

„N-am simțit necesitatea de a apela la ore suplimentare”

Mădălina spune că nu a apelat la ore suplimentare, pregătirea din cadrul lecțiilor i-a fost suficientă, menționând că profesorii au reușit să sistematizeze materialul, să îi familiarizeze cu cerințele și să-i ajute când întâlneau itemi mai dificili: „Sub anumite forme, pregătirea a început din clasa a 10-a, exersând în timpul orelor subiecte/exerciții cu forme similare celor de la BAC. O recapitulare mai generală deja a demarat din semestrul II [clasa a 12-a], când am analizat structurile posibile ale testului. Astfel, realizând această exersare pe parcursul anului, am reușit să fiu mai destinsă în perioada imediat dinaintea examenului și să-mi canalizez emoțiile într-o manieră constructivă”.

Eleva ne mai spune că nu a avut o metodă secretă în procesul de învățare, iar rezultatele obținute de dânsa sunt dovada perseverenței și a ghidării profesorilor: „Le sunt recunoscătoare pentru efortul pe care l-au depus toți acești ani pentru a ne învăța. Un atu pe care l-am avut a fost experiența pe care am căpătat-o în cadrul olimpiadelor și concursurilor [la matematică, fizică și română]. Am învățat să fiu mai sigură pe propriile capacități și să le gestionez eficient într-un timp limitat”.

Mădălina Avornicița

„Am fost surprinsă când m-am uitat la punctajul acumulat”

Absolventa menționează că notele de 10 n-au fost un scop în sine, ci mai degrabă o confirmare a cunoștințelor și abilităților pe care și le-a format: „Într-o anumită măsură, a fost un rezultat așteptat [în baza reușitelor anterioare], dar oricât de pregătit ai fi, nu poți garanta că nu vei comite nicio eroare, am fost plăcut surprinsă când m-am uitat la punctajul acumulat. Nota 10 pe linie înseamnă și o motivație să perseverez în continuare și să obțin și alte realizări pe viitor”.

Mădălina Avornicița a susținut examenele la limba și literatura română, matematică și fizică. Tânăra fost scutită de proba la limba franceză, întrucât deține DALF-ul (diplome care certifică competențele de cunoaștere a limbii franceze de către candidații străini „Niveluri A1-C2”): „Personal, eram mai îngrijorată pentru limba română, fiindcă, deși cunoșteam algoritmii de comentare, eram nesigură dacă viziunea mea va fi înțeleasă/apreciată. Dacă la matematică și la fizică există mereu un singur răspuns corect, la română nu poți fi sigur dacă interpretarea ta va reuși să surprindă toate elementele necesare”.

S-a trezit dimineața și aștepta publicarea rezultatelor, iar atunci când le-a văzut, a împărtășit marea bucurie cu familia: „Mă bucur că am fost susținută în această perioadă stresantă de familie, care întotdeauna a fost alături de mine susținându-mi alegerile și îndemnându-mă să perseverez”.

Despre greutățile pe care le-a întâmpinat, tânăra afirmă că cel mai dificil i-a fost să facă față acestei perioade pandemice și anume învățământului la distanță: „M-am convins că lecțiile față în față nu pot fi înlocuite de cele online”.

Mădălina Avornicița

„Am decis să-mi continui studiile în Franța”

Învățând într-o clasă cu profil bilingv francofon, tânăra a decis să-și continue studiile în Franța, deoarece crede că acolo va avea mai multe oportunități de dezvoltare: „Fiind atrasă de mult timp de matematică și fizică, am hotărât să mă orientez spre domeniul ingineriei. Am fost acceptată la mai multe universități pe această filieră, și am ales INSA [Institut national des sciences appliquées] din Lyon”.

Vara de după examenul de bacalaureat tânăra planifică să o dedice pregătirii pentru următoarea etapă – plecarea la universitate: „De asemenea, vreau să mă bucur de aceste clipe de libertate alături de familia și prietenii mei, să mă reîncarc cu energie pentru un nou început”.

Celor care urmează să susțină examenul de bacalaureat, Mădălina Avornicița le sugerează să fie consecvenți în studiile lor, fiindcă efortul pe care îl depun acum va fi recompensat în viitor.


Vezi mai jos interviurile cu elevii și elevele care au luat în acest an 10 pe linie la BAC.

Andreea Stici, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Laura Gherman, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Dana Țopa, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Dan Negru, elevul cu 10 pe linie la BAC.

Evelina Nuca, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Vlada Caraman, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Absolventa Cristina Tîmbur, care a obținut 10 pe linie la BAC.

Cunoaște-o pe Mădălina Costețchi, tânăra cu 10 pe linie la BAC.

Cojocaru Irina este una dintre absolventele care a reușit să obțină 10 pe linie la examenele de BAC.

Eduard Mititiuc, elevul cu patru de 10 la BAC.

Cătălina Baidauz, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Cristina Dumitraș, tânăra cu patru de 10 la BAC.

Daria Cerneavschi, eleva cu patru de 10 la BAC.

Tatiana Sviriniuc, eleva cu patru de 10 la BAC.

Cornelia Cobîlaș, eleva cu 10 pe linie la examenul de bacalaureat.

Taguri: #BAC 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente