Moldova a fost inclusă în lista țărilor recomande ai căror cetățeni pot intra fără restricții în Uniunea Europeană

16433314 (1)
Foto: sputnik.md

Țara noastră a fost inclusă în lista statelor recomandate ai căror cetățeni pot intra fără restricții pe teritoriul Uniunii Europene (UE), prezentând dovada vaccinării cu un ser recunoscut în UE sau rezultatul negativ la testul COVID-19. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Decizia Uniunii Europene are un caracter de recomandare pentru statele-membre. Această decizie ne redă posibilitatea de a călători și de a ne revedea oamenii dragi. Pentru a fi admisă în așa-zisa «zonă verde», fiecare țară a fost analizată minuțios, pe prim-plan fiind puși atât indicii sanitari și epidemiologici, cât și măsurile luate pentru a ține sub control virusul. Dar această listă este în continuă revizuire și depinde de situația la zi. Vă îndemn ca, în continuare, să ne protejăm și să ne vaccinăm. Este unul dintre criteriile-cheie pentru ca țara noastră să se mențină în această listă, iar noi să ne păstrăm sănătatea și libertatea de călătorie”, a declarat Maia Sandu pe Facebook.

E de menționat că lista aprobată la nivelul UE are statut de recomandare aplicabilă față de 25 din 27 state membre ale Uniunii. Recomandarea dată nu se aplică direct, ci urmează să fie implementată prin deciziile individuale ale statelor membre ale Uniunii Europene și ale statelor spațiului Schengen.

Reiterăm că, pe 30 iunie, președinta a declarat că Republica Moldova este printre cele 10 țări cetățenii cărora ar putea intra în țările Uniunii Europene (UE) în baza certificatelor de vaccinare sau a prezentării rezultatului negativ la testul COVID-19.

În context, Republica Moldova, Ungaria, Georgia, Ucraina și Turcia au convenit în plan bilateral recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de imunizare împotriva COVID-19. Astfel, cetățenii Moldovei, imunizați cu ambele doze, vor putea să călătorească în țările respective în baza certificatului de vaccinare fără obligația de a intra în carantină sau de a prezenta teste negative la noul coronavirus.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente