Au fost anunțați câștigătorii concursului de creație „Activitatea unui deputat în 101 cuvinte”. Citește eseurile elevilor

BeFunky-collage

Parlamentul Republicii Moldova a anunțat numele câștigătorilor ale concursului de eseuri „Activitatea unui deputat în 101 cuvinte”. Concursul s-a desfășurat cu ocazia aniversării a 30 de ani ai legislativului.

— Pe locul I s-au clasat trei tinere care au obținut un punctaj egal.

# Bianca Plămădeală – 16 ani, eleva Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din capitală.
„Nu toți își pot face vocea auzită, prin urmare îşi aleg o persoana sau partid care le-ar putea apăra interesele, un reprezentant căruia îi oferă încredere.
Un deputat nu ar trebui să fie doar un scaun ocupat în parlament, nu doar o mână ridicată la voința altora, un deputat ar trebui să fie vocea care apără interesele poporului, un delegat fără motive ulterioare care respectă constituția şi oamenii care l-au ales. Deputații au rolul de a adopta legi care, eventual, vor duce țara spre dezvoltare. Persoanele cu un astfel de statut pot face schimbări, în bine sau în rău.”

# Felicia Zaharcu – 16 ani, studenta Colegiului de Industrie Ușoară din municipiul Bălți.

„Numărul-clișeu 101 mă întoarce cu gândul în copilărie, copilăria mea, dar și a parlamentului deopotrivă. Vorbesc mai degrabă despre un desen animat – „101 dalmațieni” – dintre care doar câțiva ies în evidență, iar ceilalți sunt o masă «de popor câinesc» încadrați în acțiune, pentru a sensibiliza copiii despre pericolul în care se află. Nu știu unde este Lucky din actualul parlament, dar se pare că a fost înghițit de mulțimea «demnitară», pentru a nu se deosebi prea mult și a nu umbri lenea celorlalți cu inițiativele sale. Căci, posibil anume el este mixul final – al 101-lea.”

# Marina Cobîleanschi – 17 ani, eleva Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană
„Orice om ia în fiecare zi decizii importante, însă aceste decizii devin imperioase când de ele depinde soarta unei țări. În SUA termenul «parlament» a fost înlocuit cu sintagma Casa Reprezentanților (House of Representatives), oferindu-i, practic, termenului o conotație familială, dar și o explicație vădită, deoarece deputații nu sunt doar actanți politici, ci, mai presus de toate, reprezentanții poporului. Eu cred că a fi deputat este o artă, munca deputatului nu se limitează la aprobarea deciziilor și semnarea documentelor. Deputații reprezintă cetățenii, astfel, munca lor este în primul rând să nu-i dezamăgească, să inspire încredere și speranță într-un viitor mai bun.”

— Locul II l-a obținut Grigore Rînja – 17 ani, elev al Liceului Teoretic „Ion Creangă” din satul Cuizăuca, raionul Rezina.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, păr şi stând în picioare

„Parlamentul Republicii Moldova, organul suprem în stat, un adevărat generator de legi. Parlamentul este un organ, iar acele 101 celule sunt indispensabile. Uneori pare că a fi deputat este floare la ureche, ei ne demonstrează contrariul. Toți știm că ei votează legi, dar legile nu se creează singure, muncă și dedicație de luni până vineri și nopti cu gândul la viitoarele proiecte de legi. Deputații își desfășoară activitatea în plen, în comisii și în fracțiuni. Dezbateri, proiecte de legi, introducerea amendamentelor, votări, ședințe, deplasări în teritoriu, sunt doar câteva dintre zecile de activități. Stres și oboseală. Este greu să fii deputat.”

— Locul III este împărțit de Elena Cebotari – 17 ani, elevă a Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” din satul Bursuc, raionul Florești și Mădălina Groza – 16 ani, elevă a Liceului Teoretic din satul Țipala, raionul Ialoveni.
„Un deputat este pur și simplu o speranță, iar existența unui deputat abil e speranța către un viitor mai prosper. În primul rând, menirea deputatului nu se limitează doar la adoptarea legilor, rolul acestuia fiind mult mai aprofundat, constând în cooperarea cu oamenii și în faptul de a auzi vocea poporului. În al doilea rând, scopul primordial al deputatului nu se bazează doar pe finalizarea studiilor superioare la o oarecare universitate, ci la una singură, numită «Școala Vieții», cea care ar fi capabilă să formeze un deputat susținător al tuturor oamenilor de rând. Așadar, poporul are nevoie de un deputat îndemânatic.” (Elena Cebotari).

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană
Mădălina Groza

„Cheia succesului imbatabil a unei țări constă în buna organizare și conlucrare a organelor de stat. Activitatea parlamentară este indispensabilă în prosperarea multilaterală a tuturor ramurilor politice, economice, sociale, culturale. Sub titlul de deputat se ascunde o muncă considerent, migăloasă, impactul căreia are o importanță categorică. Adoptarea legilor, hotărârilor, asigurarea reglementărilor legislative, aprobarea direcțiilor principale ale politicii interne și externe, inclusiv și alte atribuții predefinesc activitatea parlamentară. Indiscutabil, activitatea deputaților urmărește ca scop bunăstarea poporului, pentru care utilizează la maxim toate capacitățile și oportunitățile posibile și temeinice sunt în funcția deputatului omenia și cinstea, ce nu trebuie a fi uitate niciodată.”

Toate eseurile le puteți citi AICI.

Învingătorii sunt invitați la prima ședință plenară a Parlamentului de Legislatura a XI-a, care va fi programată după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Totodată, li se va acorda un certificat de învingător, un set de materiale informative și cadouri simbolice cu logoul parlamentului.

Concursul de eseuri a fost organizat în efortul de a valorifica energia, creativitatea și inițiativa tinerilor din țară. Scopul acestuia este de a promova educația civică în rândul generației tinere. La concurs au putut participa tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. Potrivit regulamentului, mini-eseurile trebuiau să conțină 101 cuvinte, prin care autorul să descrie activitatea parlamentară.

Pe 23 mai 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente