La ce universitate, cât costă și ce voi învăța? Tot ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi medicină în Moldova

med1

Noi continuăm proiectul de orientare în carieră „Dacă rămân acasă, merg la…”, iar în această săptămână, vom discuta despre cei care vor să devină „îngeri în halate albe”. După cum v-ați dat seama, acest articol, dar și următorul eveniment de pe #diez va fi dedicat medicinei, o profesie deloc ușoară, care însă este râvnită de mulți tineri.

Dacă la toamnă te vei număra printre cei (cele) care vor depune actele pentru a deveni medic(ă), asistent(ă) medical(ă), stomatolog(ă), farmacist(ă) etc., atunci îți urăm lectură plăcută, întrucât, în cele ce urmează, vom încerca să răspundem la toate întrebările legate de procesul de admitere și de studierea acestui domeniu în Republica Moldova.

Așadar, după cum spuneam în aliniatul de mai sus, în acest articol vom încerca să ne clarificăm cu studiile medicale. În țara noastră există o singură instituție de învățământ superior cu profil exclusiv medical, este vorba despre Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF). La această universitate, la fel ca și în cazul altor universități, există trei etape de studii:
# studii superioare de licență (ciclul I) și integrate (ciclul I și ciclul II);
# studii superioare de masterat (ciclul II);
# studii superioare de doctorat (ciclul III).

Pentru că acest articol este dedicat absolvenților de liceu, vom analiza ofertele studiilor superioare de licență, iar prima întrebare pe care și-o pun tinerii atunci când vor să meargă la o universitate este: „Ce specialitate să-mi aleg?”.

Ce specialități găsesc la USMF și ce profesii poți avea după absolvire?

Conform ultimelor informații, oferta educațională a universității cuprinde șapte programe care sunt predate în patru limbi: română, rusă, engleză și franceză. Ultimele două limbi sunt pentru studenții internaționali, iar primele două pentru cei autohtoni. Totuși, este important de cunoscut că, potrivit unei decizii a senatului universității, începând cu anul IV de studii, instruirea în universitate se desfășoară doar în limba română.

Patru dintre aceste programe fac parte din categoria studiilor superioare medicale de licență.

# Optometrie (patru ani de studii). Acest program are misiunea de a pregăti specialiști pentru asigurarea asistenței oftalmologice. Optometristul este cel care descifrează în fază inițială primele aspecte ale viciilor și ale afecțiunilor de vedere, le evaluează şi le poate corecta, iar în caz de necesitate, recomandă consultarea medicului oftalmolog. Specialistul contribuie la efectuarea screening-ului patologiilor oculare ce ține de: prescrierea, ajustarea, confecționarea, adaptarea, reparația și vânzarea echipamentului optometric (ochelari, lentile de contact).

Planul de învățământ îl puteți consulta AICI!

Unde poți activa după ce termini facultatea? Licențiatul în optometrie poate deveni organizatorul și conducătorul propriului cabinet optometric, al unui magazin, al unui atelier de prelucrare și de montare a ochelarilor; poate activa în unitățile producătoare de echipament optic și medical, în laboratoarele pentru testarea capacităților vizuale, în instituții specializate care oferă asistență socială populației și asigură măsuri de profilaxie (în școli, în instituții speciale ș.a.), în organizațiile care comercializează și asigură întreținerea aparaturii și a echipamentelor optometrice.

# Asistență medicală generală (patru ani de studii). Absolvenții vor obține titlul de licențiat în asistență medicală generală, având la bază pregătirea teoretică în științe fundamentale și sociale, precum și instruire clinică în medicină generală și în alte specialități medicale: chirurgie generală și specialități chirurgicale, îngrijirea copiilor și pediatrie, igienă și îngrijirea mamei și a nou-născutului, sănătate mintală și psihiatrie, îngrijirea persoanelor în vârstă și geriatrie, îngrijire la domiciliu ș.a.

Planul de învățământ îl puteți consulta AICI!

Unde poți activa după ce termini facultatea? Licențiatul în asistență medicală generală va fi autorizat să se angajeze în domeniul general al practicii de îngrijire medicală, inclusiv ce ține de promovarea sănătății, prevenirea bolilor și îngrijirea bolnavilor și a persoanelor cu dizabilități de toate vârstele, să participe pe deplin în calitate de membru al echipei de profilaxie și de educație pentru sănătate, să supravegheze și să instruiască asistenții medicali și să fie antrenat în cercetare.

# Sănătate publică (patru ani de studii). Acest program are misiunea de a forma specialiști de înaltă calificare în domeniul sănătății publice, competitivi pentru monitorizarea stării de sănătate a populației. Specialiștii în sănătate publică sunt responsabili de elaborarea și realizarea politicilor și ale programelor naționale de sănătate publică, de prevenirea morbidității în rândul populației și de promovarea modului sănătos de viață.

Planul de învățământ îl puteți consulta AICI!

Unde poți activa după ce termini facultatea? Licențiatul în sănătate publică este specialist atât cu activitate autonomă, cât și în echipă în cadrul: Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiilor medico-sanitare publice și private, instituțiilor de învățământ, ONG-urilor, administrației publice locale, instituțiilor de cercetare etc.

# Tehnologie radiologică (patru ani de studii). Acest program are misiunea de a forma specialiști de înaltă calificare, competitivi pentru sistemul de sănătate național și internațional prin organizarea învățământului medical modern și prin susținerea cercetărilor științifice în conformitate cu noile exigențe și realizări în domeniul profesional.

Planul de învățământ îl puteți consulta AICI!

Unde poți activa după ce termini facultatea? Absolvenții programului Tehnologie radiologică pot activa în calitate de tehnicieni radiologi atât cu activitate autonomă, cât și în echipă în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice și private de nivel primar, secundar și terțiar.

Alte trei programe fac parte din categoria studiilor superioare medicale integrate.

# Medicină (șase ani de studii). Instruirea studenților din anii I-III se realizează la catedrele universității, unde au posibilitatea de a aplica medicina experimentală și tehnicile virtuale de studiu grație utilajului modern din dotare. Pentru studenții din anii III-VI, lecțiile practice se desfășoară în bazele clinice universitare din capitală, amplasate în spitalele republicane și municipale, în instituțiile medico-sanitare și de cercetări științifice în domeniu.

Planul de învățământ îl puteți consulta AICI!

Unde poți activa după ce termini facultatea? După absolvirea facultății, tinerii pășesc în etapa următoare de formare profesională – studiile prin rezidențiat realizate la una dintre specialitățile selectate prin concurs: profil chirurgical, medicină internă, pediatrie ş.a.

*Studiile prin rezidențiat reprezintă calificarea ulterioară a specialistului într-o anumită ramură a medicinii. La această etapă, studenții petrec o mare parte din studii în clinici. Mai multe detalii puteți găsi AICI!

# Stomatologie (cinci ani de studii). Programul are misiunea de a pregăti specialiști de înaltă calificare, capabili să mențină sănătatea orală a populației și să asigure prevenirea maladiilor stomatologice prin promovarea și aplicarea unor metode și concepte moderne și prin utilizarea unui management eficient în diagnosticarea, tratamentul și profilaxia afecțiunilor stomatologice.

Planul de învățământ îl puteți consulta AICI!

Unde poți activa după ce termini facultatea? Absolvenții acestei facultăți pot activa în domeniul stomatologiei atât naționale, cât și internaționale.

# Farmacie (cinci ani de studii). Acest program ține de obținerea, prelucrarea, prepararea, păstrarea, eliberarea și controlul medicamentelor, iar rolul de bază în aceste activități este atribuit farmacistului – specialist cu responsabilități majore în actul terapeutic, care nu poate fi considerat un comerciant. Farmacistul este singurul care deține controlul asupra medicamentului, pentru că, printre multiplele atribuții și responsabilități pe care le îmbină această profesie, acesta posedă cunoștințe despre toxicologia și securitatea medicamentului.

Planul de învățământ îl puteți consulta AICI!

Unde poți activa după ce termini facultatea? Studiind disciplinele farmaciei și efectuând stagiile de practică didactică și practica de licență, cu o durată de șase luni, în mai multe unități farmaceutice, viitorul specialist poate activa în diverse structuri farmaceutice care îndeplinesc funcția de asigurare a pacienților cu medicamente eficiente și de bună calitate. În acest fel, farmacistul contribuie la îmbunătățirea sănătății populației.

*Aceste șapte programe de studii au fost valabile pentru concursul de admitere de anul trecut. În acest an, specialitățile propuse spre admitere ar putea suferi anumite modificări.

Cât costă să studiezi la USMF?

La această universitate poți învăța atât gratuit, cât și în bază de contract. Numărul locurilor bugetare (fără taxe) este stabilit în fiecare an și este făcut public atunci când începe admiterea. De exemplu, anul trecut (2020/2021), au fost scoase la concurs 440 de locuri bugetare.

Deși prețurile pentru contractele de la medicină sunt printre cele mai mari de pe piață, numărul locurilor la contract este de asemenea limitat și este anunțat atunci când începe admiterea. Anul trecut, au fost scoase la concurs 345 de locuri pentru studii cu taxe.

Mai jos, poți vedea taxele pentru contractele de studii la USMF.

*Prețurile au fost stabilite anul trecut. În acest an, acestea ar putea suferi modificări.

Admiterea

De obicei, procesul de admitere la USMF începe în luna iulie, odată cu celelalte universități. Anul trecut, startul admiterii a fost dat pe 27 iulie, iar pe 7 august au fost anunțate deja primele rezultate. Din cauza condițiilor epidemiologice, dosarele au putut fi depuse și în formar online.

Iată de ce acte vei avea nevoie dacă decizi să mergi la o specialitate din domeniul medicinei:
# actul de studii, cu anexa respectivă (absolvenții liceelor din România și ai altor state, promoția anului admiterii, pot depune certificatul de studii cu notele examenelor de bacalaureat și situația școlară pe anii de studii, urmând ca diploma de bacalaureat să fie prezentată ulterior);
# buletinul de identitate (pașaportul);
# diplomele de gradul I-III, obținute de către candidați la concursurile școlare republicane (în anul admiterii) sau internaționale (în ultimii trei ani) la disciplinele de studiu, precum și diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri, olimpiade, expoziții etc. organizate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării sau de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în anul admiterii;
# copia certificatului de naștere al candidatului la studii sau al unuia dintre părinți, pentru reprezentanții diasporei moldovenești de peste hotare, pentru a demonstra țara de origine (Republica Moldova);
# candidații, deținători ai diplomelor de studii superioare universitare, diplomelor de licență, vor prezenta adeverința privind modalitatea studiilor realizate (buget sau contract în baza taxei de studii), pentru toată perioada de studii, cu descifrare pentru fiecare an, eliberată de instituția de învățământ superior pe care au absolvit-o.

La depunerea actelor în original, candidații la concurs vor prezenta suplimentar:
# buletinul de identitate (pașaportul), în original și trei copii;
# patru fotografii 3 × 4 cm de tip buletin.

Tinerii care vor să se înscrie la cota de 15 % trebuie să anexeze documente suplimentare la dosar. Mai multe detalii găsiți în acest articol.

În anul 2020/2021, certificatul medical-tip a fost exclus din lista actelor necesare pentru participarea la concursul de admitere la USMF „Nicolae Testemițanu”, la fel și examinarea MRS. În acest an, încă nu se știe dacă va fi sau nu obligatoriu de a prezenta un certificat medical la admitere.

Echipa #diez are o rubrică dedicată procesului de admitere, în care anunță toate termenele și condițiile de depunere a documentelor în Republica Moldova. Îți sugerăm să o urmărești dacă ești absolvent(ă) în acest an.

Ce medie trebuie să am și cum se calculează aceasta?

Media care îți garantează un loc la studii bugetare nu o cunoaște nimeni până la anunțarea rezultatelor finale. Media diferă în fiecare an și de la o specialitate la alta. Totuși, noi am răscolit câteva date și îți prezentăm care a fost situația de anul trecut, dar nu uita, aceasta poate fi total diferită în acest an!

Specialitatea „Medicină”, ultima medie (BAC) admisă la studii bugetare – 8,86.

Specialitatea „Medicină”, ultima medie (BAC) admisă la studii cu taxă – 7,52.

Specialitatea „Stomatologie”, ultima medie (BAC) admisă la studii bugetare – 9,74.

Specialitatea „Stomatologie”, ultima medie (BAC) admisă la studii cu taxe – 8,46.

Specialitatea „Farmacie”, ultima medie (BAC) admisă la studii bugetare – 9,4.

Specialitatea „Farmacie”, ultima medie (BAC) admisă la studii cu taxă – 6,79.

Specialitatea „Sănătate Publică”, ultima medie (BAC) admisă la studii bugetare – 7,49.

Specialitatea „Sănătate Publică”, ultima medie (BAC) admisă la studii cu taxă – 6,87.

Specialitatea „Optometrie”, ultima medie (BAC) admisă la studii bugetare – 8,71.

Specialitatea „Optometrie”, ultima medie (BAC) admisă la studii cu taxă – 6,76.

Specialitatea „Asistență Medicală Generală”, ultima medie (BAC) admisă la studii bugetare – 8,64.

Specialitatea „Asistență Medicală Generală”, ultima medie (BAC) admisă la studii cu taxă – 6,53.

Specialitatea „Tehnologie Radiologică”, ultima medie (BAC) admisă la studii bugetare – 8,03.

Dacă vă interesează și alte categorii, de exemplu mediile de anul trecut pentru colegii sau pentru categoria de −15 %, puteți vedea rezultatele concursului de admitere AICI!

Cum se calculează media de admitere la medicină? Pentru deținătorii diplomei de bacalaureat, media de concurs se va calcula în baza următoarei formule: MC = 0,5NMG + 0,2MD1 + 0,2MD2 + 0,1MD3, unde:
# MC – media de concurs calculată ca medie ponderată;
# NMG – nota medie generală din Anexa la Diploma de bacalaureat;
# MDi – nota medie la disciplina „i” de concurs din anexa la diploma de bacalaureat;
# i – numărul de ordine al disciplinei;
# Disciplina nr. 1 (D1) – Biologie;
# Disciplina nr. 2 (D2) – Chimie;
# Disciplina nr. 3 (D3) – nota medie a două discipline – Limba şi literatura română şi Limba străină.

Media de concurs se calculează până la sutimi, fără rotunjire.

Mai pot face undeva studii medicinale decât la USMF în Moldova?

Răspunsul este da. După absolvirea liceului, poți face studii și la colegiile de medicină din Republica Moldova, doar că nu vei avea studii superioare de specialitate, ci medii de specialitate.

# Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” din Chișinău îți oferă posibilitatea să studiezi următoarele specialității după absolvirea liceului: moașă, asistent(ă) igienist(ă) epidemiolog(ă), asistent(ă) medical(ă) de laborator, asistent(ă) medical(ă), asistent(ă) farmacist(ă), tehnician(ă) dentar(ă). La toate aceste specialități studiile durează trei ani.

# La Colegiul de Medicină Bălți poți merge după liceu să studiezi specialitatea „Îngrijirea bolnavilor” timp de trei ani. Calificarea finală va fi de asistent(ă) medical(ă). Prețul contractului este de 7 000 de lei.

# La Colegiul de Medicină din Ungheni se studiază o singură specialitate – asistent(ă) medical(ă) – atât pentru absolvenții de liceu, cât și pentru cei de gimnaziu. Pentru absolvenții de liceu studiile durează trei ani. Contractul costă 7 900 de lei.

Colegiul de Medicină din Orhei. La acest colegiu elevii care au absolvit liceul studiază trei ani, iar cei care au absolvit gimnaziul studiază cinci ani. Aici, de asemenea, se studiază o singură specialitate: asistent(ă) medical(ă).

Colegiul de Medicină din Cahul. La acest colegiu orele se predau în două limbi: română și rusă. Admiterea se efectuează în bază de concurs la specialitatea medicină generală, cu calificare ulterioară: asistent(ă) medical(ă). Absolvenții de gimnaziu vor studia cinci ani, iar cei de liceu – trei ani.

Mai există o universitate și un colegiu care oferă studii în medicină pe teritoriul Republicii Moldova, doar că se află în regiunea transnistreană, iar acolo studiile se fac exclusiv în limba rusă și pot apărea probleme cu recunoașterea diplomei după absolvire. Totuși, vă prezentăm ce specialități oferă Universitatea de Stat din Transnistria „Taras Șevcenko”:
# medicină generală (șase ani de studii);
# pediatrie (șase ani de studii);
# farmacie (cinci ani de studii);
# medicină preventivă (șase ani de studii);
# stomatologie (cinci ani de studii).

Colegiul despre care am scris mai sus se numește Colegiul de Medicina din Tiraspol „L. A. Tarasevici” și aici pot veni elevi după ce termină clasa a IX-a sau a XI-a. Pentru absolvenții claselor a XI-a, se oferă patru specialități: asistență medicală, tehnician(ă) dentar(ă), asistență medicală în masaj. Toate aceste specialități se studiază timp de doi ani și 10 luni.

Dacă ai decis să depui actele la o facultate de medicină, îți sugerăm să urmărești evenimentul nostru de joi, 6 mai, în cadrul căruia vom discuta cu specialiști, studenți și profesori despre această facultate. Astfel, vei avea posibilitatea să afli mai multe despre ce vei studia la universitate, dar și ce joburi vei putea găsi după ce vei obține diploma. Mai multe detalii despre evenimentul de orientare în carieră găsești AICI!

Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online. Ediția despre medicină este realizată în parteneriat cu Farmacia Felicia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente