(video) Recomandări de la Mircea, fără spoilere: cinci seriale pe care să le privești dintr-o suflare și să rămâi surprins

thegreat

O listă care mi-a dat bătaie de cap într-o vreme în care se urmăresc seriale la greu. Evident, am încercat să omit marele titluri ca Game of Thrones, Queen’s Gambit, House of Cards, True Detective, Mindhunter, Black Mirror și lista poate continua încă mult enumerând seriale faimoase apreciate de marea majoritate. În schimb, am decis să-mi asum un risc și să recomand câteva seriale foarte diferite, destul de cunoscute, dar pe care probabil unii dintre voi nu le-au văzut.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

The Great (2020)

Un serial istoric de la coscenaristul filmului The Favourite, un film premiat la Oscar pentru cea mai buna actriță în rol principal și nominalizat la alte nouă categorii.

De data aceasta, Tony McNamara ne aduce pe ecrane un serial satiric, pe alocuri dramatic, plin de sarcasm și umor negru. Filmat în aceeași locație ca lungmetrajul, serialul îmbină iscusit o atmosfera de epocă cu umorul zilelor noastre. Istoria, în rolurile principale cu Elle Fanning și Nicholas Hoult, ne relatează soarta tinerei Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst în etapa ei de a deveni Ecaterina cea Mare. Oferită drept soție țarului Petru al III-lea, tânăra, idealista și romantica Augusta, descoperă o Rusie plină de barbarism, vodcă și desfrâu, așa cum o vede occidentul și în ziua de azi. În încercarea de a o schimba, se ciocnește mereu de naivitatea, încăpățânarea și prostia țarului, astfel nu-i rămâne decât să comploteze împotriva măriei sale.

Este un serial hazliu, energic, cu o tentă feministă; o lovitură puternică orgoliului rusesc în schimbul unei distracții de 10 episoade parțial veridice istoric.

Raised by Wolves (2020)

Un tip de serial de care nu am mai văzut până acum. Hipnotic, iute, cu o narațiune care curge asemenea unui râu de munte. Rasa umană se află în pragul dispariției după ce Pământul este sfâșiat de diferențele religioase. Un ateu, arhitect de androizi, trimite două mașini pe planeta Kepler-22b pentru a începe o colonie pașnică fără Dumnezeu. Mama și Tatăl, doi roboți, au o sarcină perfidă și dificilă de a crește un grup de copii pe un misterios pământ virgin. O misiune care este pusă în pericol atât de influențele din afară cât și de terra incognito pe care o populează.

Un serial SF postapocaliptic, care respectă viziunea regizorului – din primele două episoade – și a producătorului executiv Ridley Scott. Prima parte a serialului te frapează cu adevărat prin felul inovativ de a relata o poveste biblică folosind un montaj tăios, locații modeste, grafică pe măsură și surprize la timpul lor. A doua parte a primului sezon, din păcate, pierde din vlagă, personajele iau decizii nemotivate, acțiunea se dilatează și atmosfera capătă o nuanță de horror, de parcă un corp străin a pătruns în ce eram obișnuiți să vedem până acum. Cu toate acestea, rămâne un serial demn de atenție, despre renaștere, credință și stiluri parentale; mai ales că urmează și al doilea sezon.

The Kominsky Method (2018)

„Metoda lui Kominsky” este un sitcom cu Michael Douglas, în rolul profesorului de actorie Sandy Kominsky, și Alan Arkin ca cel mai bun prieten al său. Un duet formidabil adus pe ecrane de Chuck Lorre, creatorul serialelor The Big Bang Theory și Mike & Molly.

În această comedie dramă, Douglas, în vârstă de 74 de ani, joacă rolul unui profesor de actorie, cândva actor de succes, care încearcă să-și parcurgă drumul său și al prostatei sale prin cel de-al treilea act al vieții. El este însoțit de cel mai bun prieten, agentul său Norman, un bătrân morocănos, a cărui viață se schimbă dramatic la finalul primului episod.

Un serial omenos, ușor de privit, cu personaje bine conturate, înzestrate cu defecte, frustrări, frici și calități remarcabile. Primul sezon e un deliciu, ne oferă glume inteligente, un joc strălucitor și o narațiune poznașă. Al doilea – pierde puțin la scor, iar în ultimul – ne lipsește întru totul de Alan Arkin, motivul plecării căruia va fi anunțat chiar în primul episod din al treilea sezon.

The Night Of (2016)

Un serial pe care m-am pus să-l văd la recomandarea unui bun amic și am înnebunit până nu l-am privit până la capăt, dar nu vă îngrijorați este vorba de un miniserial.

E povestea unui tânăr de religie musulmană, care ia pe ascuns taxiul tatălui și pornește la o petrecere. În drum, se pomenește cu o domnișoară misterioasă pe scaunul pasagerului. Constrâns de anumiți factori, e nevoit să o plimbe cu taxiul. Se iscă o scânteie și decid să petreacă noaptea împreună. După ce consumă alcool și variate droguri, tânărul se trezește în pat cu cadavrul fetei.

E un serial de investigație care ne arată cum într-o clipă o viață liniștită și echilibrată poate deveni un calvar. O poveste megaintrigantă și foarte bine realizată în rol principal cu Riz Ahmed, actorul care suferă pe ecran o transformare nu doar psihologică, dar și fizică. La începutul serialului fiind un băiat slab și cuminte, ca spre final să devină un om crud și mușchios, rol pentru care a fost nominalizat la Globul de Aur.

Over the Garden Wall (2014)

Un serial animat pe care i l-am pus băiatului meu ca să câștig puțin timp și pentru alte lucruri. Dar n-a fost să fie. Am stat lipit de ecran până la ultimul cadru.

Over the Garden Wall e o aventură dramatică despre Wirt și Greg, doi frați vitregi care se pierd în pădure și încearcă cu disperare să găsească drumul spre casă. În calea lor, dau de o pasăre rănită pe nume Beatrice. Aceasta le promite ajutor dacă o vor duce la Adelaide, o femeie care se află în celălalt capăt al pădurii fermecate. În aventura lor, băieții întâlnesc un pădurar care îi avertizează că o făptură monstruoasă, cunoscută sub numele de Bestia, pândește pădurea și caută să transforme sufletele pierdute în copaci.

La prima vedere, pare o poveste banală pe care uneori trebuia să o citim cu de-a sila, dar nu este nici pe aproape așa. Animația întruchipează cultura basmelor americane cu toată profunzimea, magia și personajele sale misterioase. E o poveste complexă pentru toate vârstele, cu morală, mitologie, spirite și aventură, realizată de un Hayao Miyazaki al Americii. 10 episoade a câte 11 minute fiecare te scufundă într-un vis al copilăriei lui Edgar Poe, o poveste întunecată, cu muzică melancolică și multe răsturnări fabuloase.

Atât pentru astăzi, ne vedem data viitoare cu filme noi. Vizionare plăcută!

Autor: Mircea Bobînă

Bonus din partea redacției #diez

Behind Her Eyes (2021)

Behind Her Eyes este povestea Louisei, o mamă singură, a cărei „lume este zdruncinată când începe o aventură cu noul ei șef, David, iar lucrurile iau o întorsătură și mai necunoscută atunci când este atrasă într-o prietenie puțin probabilă cu soția sa, Adele. Ceea ce începe ca un triunghi amoros neconvențional devine în curând o poveste întunecată, psihologică, cu suspans și revelații întortocheate pe măsură ce Louise este prinsă într-o rețea periculoasă de secrete în care nimic și nimeni nu este ceea ce pare.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente