(video) Recomandări de la Mircea, fără spoilere: cinci filme care să te motiveze să fii mai bun(ă)

Hors Normes

Am avut multe dezbateri cu amicii mei despre posibilitatea filmului de a schimba lumea, de a pătrunde în mintea omului și de a-l face mai bun sau mai rău ori doar altfel decât a fost. O dispută fără sfârșit între sceptici și visători. Unii susțin că arta e doar un divertisment, iar alții – că e o cale în viață. Probabil adevărul e la mijloc. Ca s-o poți simți pe pielea ta, am pregătit o listă cu cinci filme motivaționale care au scopul de a ne face mai buni.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

A Beautiful Day in the Neighborhood (2019)

Un film la care m-am pus să mă uit cu mari rezerve, dar am rămas plăcut surprins, cu un sentiment de căldură în suflet.

Este un film bazat pe fapte reale, despre Lloyd Vogel, un jurnalist de investigație ocolit de toată lumea pentru portretele sale critice și dure. El primește o misiune de la redactorul său, să facă profilul lui Fred Rogers, prezentator al unei emisiuni pentru copii foarte populară în Statele Unite. Fred este o persoană care încearcă prin munca sa să facă lumea mai bună și să devină el însuși mai bun cu fiecare zi ce trece. Rolul lui Rogers este jucat de Tom Hanks și este nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar. Lloyd abordează interviul cu scepticism, deoarece îi este greu să creadă că poate exista cu adevărat un om atât de bun. Dar empatia, bunătatea și decența lui Roger se îndepărtează de viziunea șubredă a lui Vogel asupra vieții, obligându-l pe reporter să se împace cu propriul său trecut dureros.

Enola Holmes (2020)

O producție Netflix, în rol principal cu Millie Bobby Brown, actrița din Stranger Things care, de data aceasta, este sora mai mică a renumitului detectiv Sherlock Holmes. Filmul este o ecranizare a romanelor pentru tineri ai autoarei Nancy Springer.

Tatăl Enolei a murit pe când ea era încă mică, așa că mama ei a crescut-o singură și a înzestrat-o cu talent, curaj și inteligență. La vârsta de 16 ani, mama ei dispare și Enola își cheamă acasă frații. Fiind sub tutela fratelui mai mare, e nevoită să meargă la școala de femei ca să învețe conduita de doamnă, de soție model. Însă Enola are alte planuri, după ce descoperă o serie de indicii lăsate de mama ei, decide să fugă la Londra pentru a o găsi. Este un film de aventură, fără pretenții, cu o tentă pronunțată de feminism, un spirit adolescentin, un joc actoricesc pe alocuri prea modern pentru un film de epocă, un scenariu departe de perfecțiune, cu clișee și mult noroc orb pentru eroina principală, în schimb te face să te simți din nou la 16 ani, când totul este posibil.

The Banker (2020)

Un film biografic despre lupta afro-americanilor pentru egalitatea de drepturi civile în sistemul financiar-bancar, în roluri principale cu Anthony Mackie, Samuel L. Jackson și Nicholas Hoult.

Filmul ne teleporteaza în perioada anilor ’50, când rasismul în America este încă destul de înverșunat. În mijlocul acelei nedreptăți, doi bărbați de culoare – Bernard Garrett, un geniu matematic, și Joe Morris, un om de afaceri – decid să deschidă o bancă pentru a putea ajuta afro-americanii care locuiesc în unul dintre cele mai rasiste state – Texas. Pentru a reuși, îl angajează pe Matt Steiner, un om alb din clasa muncitoare, și îl folosesc drept cal troian pentru a pătrunde acolo unde ei n-au acces. Succesul lor atrage atenția guvernului federal care, în cele din urmă, amenință să distrugă tot ce au construit ei până acum.

Filmul vine cu un mesaj clar împotriva discriminării și segregării, dar în același timp, reușește să rămână plăcut, fără dramatism sau repulsii. E mai degrabă un film motivațional care te face să izbutești într-o lume care încă nu e gata să te primească. La alte capitole nu vine cu nimic nou; un film de epocă bun de savurat cu orice ocazie.

Ride Like a Girl (2019)

Un film biografic despre Michelle Payne, prima femeie jocheu care a câștigat Cupa Melbourne.

Pentru cei care nu știu, Cupa Melbourne are loc la șase kilomatri nord-vest de orașul Melbourne, în Flemington. Aici se află cel mai mare și cel mai vechi hipodrom din Australia, cu o activitate neîntreruptă începând cu anul 1840 și care a fost pus pe Lista Patrimoniului Național Australian în 2006.

Dar să lăsăm istoria și să trecem la film.

Michelle este cea mai mică dintre cei 10 copii ai antrenorului Paddy Payne – un tată văduv care își crește copiii pentru a deveni jochei. Mai puțin când vine vorba de Michelle. Pe ea încearcă să o protejeze și să-i interzică să participe la competiții din cauza riscului profesional. Însă motivația, tupeul și pe alocuri nebunia ei îl face pe el și pe mulți alții să nu se mai îndoiască de vocația acesteia. Un film luminos din care poți afla multe despre munca jocheilor, lumea curselor de cai și valorile pe care le împărtășește această lume.

E departe de a fi cel mai bun film biografic, însă forța și spiritul motivațional prezent aici te face să-ți iei doza necesară de endorfină pentru întreaga zi.

Hors normes (2019)

Hors Normes (The Specials) este un film bazat pe fapte reale despre Bruno (Vincent Cassel) și Malik (Reda Kateb), conducătorii a două asociații care lucrează împreună și angajează tineri din zonele defavorizate, tineri care trebuie să aibă grijă de copiii cu autism sever, copii respinși de alte instituții ca fiind cazuri extreme, lipsite de speranță. Pe lângă problemele pe care le întâmpină în fiecare zi, ei sunt cercetați de o inspecție guvernamentală pentru activitățile și metodele lor neobișnuite. Dacă nu primesc ștampila de aprobare, ambele asociații riscă să fie închise.

Castingul este unul mai puțin obișnuit – o combinație dintre actori profesioniști și amatori. Pe lângă asta, una dintre cele mai emoționante figuri din film – Joseph – este interpretat de un tânăr autist, Benjamin Lesieur. Într-un interviu, regizorii ne povestesc despre cum tânărul a reușit să-și depășească multe dintre fricile sale, printre care purtarea unei centuri în timpul filmărilor.

 

Dacă ești consumator incorigibil și lista de mai sus îți pare o picătură în ocean, aruncă un ochi pe „ CE SĂ VĂD?”, un canal de YouTube cu recenzii scurte despre filme bune, un loc în care poți găsi cu ușurință ceva pe gustul tău. Vizionare plăcută!

Autor: Mircea Bobînă

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente