Fotografiile găsite într-un pod din Moldova au devenit subiect de știre pentru Washington Post

cușnir-5
Foto: Zaharia Cușnir

Într-un pod uitat, un fotograf moldovean a găsit 4 000 de imagini în care apare viața de la sat. Acea viață pe care noi nu o cunoaștem, pentru că a dispărut. Această descoperire a ajuns și pe paginile unuia dintre cele mai cunoscute ziare din SUA, Washington Post.

Victor Galușca este tânărul fotograf care a făcut descoperirea. Fotografiile au devenit populare deja în întreaga lume. Acestea descriu viața rurală a locuitorilor din satul Roșietic, raionul Florești.

Într-un interviu pentru unul dintre canalele TV private din Moldova, Victor a menționat că există multe case abandonate în sat, a ales-o pe prima de care a dat și s-a stabilit acolo pentru câteva zile. S-a dovedit că în casă erau păstrate aproximativ 4 000 de fotografii vechi, care au fost realizate de fostul locuitor al casei Zaharia Cușnir. Acesta a locuit toată viața în sat și a murit în anul 1993, la vârsta de 91 de ani.

Victor a avut nevoie de aproape un an pentru a dezvolta negativele și apoi să le digitalizeze. Profesorul Academiei de Arte l-a ajutat în acest sens. Fotografiile restaurate pot fi găsite pe rețelele de socializare. În plus, Victor a publicat o carte cu aceste fotografii. Următorul său obiectiv este restaurarea casei lui Zaharia Cușnir.

Întregul material care a apărut pe Washington Post îl puteți accesa AICI. Mai jos vă lăsăm câteva dintre fotografiile realizate de Cușnir, iar dacă vă este curios acest subiect, vă sugerăm să citiți un material amplu realizat de diez.

Fiica lui Zaharia, Viorica, și verișoara ei Tamara pozează în afara casei. Anul 1958.
O femeie care mulge vaci în „Kolhoz”. Anul 1957.
Portretul unui locuitor din sat. Anul 1964.
Portretul unui copil. Anul 1961.
O nuntă din anul 1961.

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente