„Ascult Mozart și aprind lumânări parfumate.” Cinci elevi din Chișinău ne-au povestit cum au învățat să învețe

My Post
Foto:arhiva personală

Fiecare elev aspiră să asimileze materia școlară fără prea mari eforturi, iar pentru asta e important să înțeleagă cum să studieze corect informația adaptându-se la propriile preferințe. Astfel, învățatul nu va mai fi un chin, ci, dimpotrivă, o activitate care aduce plăcere și armonie. I-am întrebat pe câțiva tineri despre modul în care își aranjează spațiul de lucru pentru învățat și despre tehnicile pe care le utilizează.

Loredana Avram, elevă în clasa a 11-a, spune că învățătura poate fi un adevărat calvar, însă atunci când o abordăm prin prisma predilecțiilor noastre, ea poate deveni o plăcere. Întrucât trăim în epoca digitalizării, telefoanele sunt cruciale în viața noastră.

„Iată de ce, pentru a învăța eficient, e imperios să deconectăm Wi-Fi-ul și notificările ca să nu suprasolicităm creierul cu informație inutilă.”

De asemenea, Loredana menționează că este important să ne remunerăm efortul. „Deoarece îmi place să urmăresc influencer-ii de pe Instagram și să beau cafea, îmi permit să-mi împlinesc poftele doar după ce termin lucrul. Astfel, învățatul devine eficient și productiv. Locul în care învățăm e esențial, așa că eu învăț doar în odaia mea, de aceea creierul meu asociază camera aceasta cu munca. Restul odăilor sunt pentru relaxare. Fiecare își are obiceiurile sale legate de învățat și e necesar să găsim treat-ul corespunzător personalității proprii, în funcție de temperament și preferințe.”

 

Constantin Plămădeală, elev în clasa a 12-a, povestește că a învățat să învețe doar atunci când a realizat că smartphonul îi ocupă prea mult din timp. De asemenea, dânsul menționează că, fiind pasionat de fizică și chimie, s-a obișnuit să privească videoclipuri pe YouTube și documentare pentru a face procesul de studiu mai interesant. „Locația unde încerci să înveți este una foarte importantă. Cel mai bine e să stai într-o încăpere aerisită și curată, decorată într-un stil propriu. Eu prefer să învăț într-o încăpere luminoasă și decorată cu ornamente deschise. Prefer, în special, culoarea verde, întrucât aceasta îmi conferă încredere și mă liniștește”, spune Constantin.

 

Am vorbit și cu Andreea Sima, elevă în clasa a 12-a. Andreea afirmă că a învăța cum să înveți e în mod sigur o artă! „Mi-au trebuit tocmai 12 ani de școală ca să aflu cum să asimilez informația corect și nici măcar acum nu pot spune cu încredere că o fac fără să fiu ispitită de o notificare de la telefonul mobil. Am fost de-a dreptul dezamăgită când mi-am dat seama că atunci când colorez caietele mele cu toate culorile curcubeului, nu ajută la procesul meu de învățare în niciun fel. În ciuda faptului că arată frumos și estetic, nu ne ajută să facem conexiuni într-un text și ne distrage de la procesul propriu-zis. Recitirea unui text nu e nici ea întocmai efectivă. E o formă mai superficială de a învăța și ne creează un sentiment amăgitor de deținere a materialului când de fapt e invers.”

Andreea povestește despre pomodoro technique a lui Francesco Cirillo, care constă în aranjarea timpului în mai multe intervale, 20 de minute alocate pentru învățare intensivă și cinci minute pentru o scurtă recreere. Cu cât devii mai avansat în procesul de studiu, se recomandă a mări cu câteva minute timpul pentru învățat și pauză.

Sursă foto: arhivă personală

„Un alt lucru pe care îl fac e să ascult muzică clasică. Și da, oricât de clișeic ar suna, s-a dovedit a fi din punct de vedere științific veridic precum că muzica clasică ajută la absorbția informației. Teoria Mozart atestă că ascultând Mozart îți dezvolți temporar IQ-ul. De aceea, în timpul studiului, ascult Mozart și îmi aprind niște lumânări parfumate.”

Andreea își dorește ca modul de învățare să nu mai fie un mister pe care elevii să-l caute cu ardoare toată viața și încurajează ca școlile să încerce să implementeze strategii de învățare pentru ca fiecare copil să se regăsească în ele.

Marius Sclearuc, elev în clasa a 11-a, povestește că, dimpotrivă, modul său de învățare nu se remarcă prin tehnici deosebite. Un lucru cert este faptul că nu ar putea studia fără să asculte piesele preferate pe fundal. „Nu am un orar prestabilit, dar încerc să-mi formulez zilnic sarcinile pe care trebuie să le îndeplinesc. Obișnuiesc de asemenea să trag un pui de somn la amiază pentru a avea suficientă energie pentru sarcini. Pe lângă asta, sunt deprins să citesc doar în pat.”

 

Pe Andreea Golovatenco, elevă în clasa a 12-a, cel mai mult o motivează rezultatul, stresul datei-limită și frica de eșec. Ascultă, în timpul studiului, muzică comercială. Muzica clasică este pentru Andreea prea calmă pentru procesul de învățare, iar muzica bună, pe care o preferă, nu o lasă să se concentreze. „Ca să percep mai bine informația, am nevoie să o ascult de minimum două ori – prima dată mai superficial, ca să mă familiarizez cu subiectul, și a doua oară mai productiv, luând notițe”, menționează Andreea.

 

Cei de la sciencealert.com explică importanța scrierii pe hârtie a informațiilor învățate pentru că ajută la asimilarea profundă a acestora. De asemenea, greșelile nu trebuie să fie trecute cu vedea, ci, dimpotrivă, studiate. Mai multe detalii cu Tips&Tricks poți găsi aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente