(vox) „Decizia este o monedă cu două fețe.” Cinci elevi ne-au spus ce cred despre anularea examenelor de bacalaureat

poza principală

Săptămâna trecută, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de bacalaureat pentru anul 2020, care a fost propus inițial de ministrul educației. Deși decizia finală urmează să fie luată de deputați în parlament, subiectul a devenit o controversă printre absolvenții promoției 2020. Unii aprobă ideea, întrucât consideră că siguranța și sănătatea lor și a colegilor lor ocupă un loc mai important decât examenele de bacalaureat. Totuși, sunt și liceeni care nu au fost atât de entuziasmați, aceștia afirmând că prin anularea BAC-ului au fost defavorizați elevii care au muncit asiduu timp de trei ani pentru a susține examenele cu brio.

În acest sens, am discutat cu câțiva absolvenți ca să aflăm care sunt argumentele lor (pro sau contra) cu privire la acest subiect.

Alina Timoșenco, absolventă a Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău: „Anularea examenelor de bacalaureat este un subiect controversat începând chiar și cu reacțiile pe care le-au avut colegii mei de clasă. Decizia este o monedă cu două fețe: pe de o parte sunt elevi ce au muncit asiduu și au petrecut nenumărate ore în bibliotecă pe parcursul anilor, lecturând peste program, rezolvând testele din anii trecuți și pregătindu-se din timp ca să nu lase totul pentru ultima lună. Cei responsabili nu pot atinge împlinirea firească a celor 12 ani de studii, pe când, de cealaltă parte sunt oportuniștii care se bucură că au «scăpat». Profesorii sunt puși într-o situație fără precedent, care ar duce mai degrabă la încheierea subiectivă a anului școlar. Probabil și corupția va înflori pe această cale, deși nu peste tot va fi cazul. Cert e că sistemul educațional în ultimele două luni nu a fost un mediu prielnic pentru pregătire intensivă, zi la zi, căci lecțiile nu aveau aceeași regularitate și complexitate. Simțeam o presiune și tensiune în legătură cu examenele ce se apropiau, totul era incert, mă bucur că acum lucrurile sunt cât de cât clare, nivelul de stres scade și absolvenții știu care sunt pașii ce urmează”.

 

Cezara Budu, absolventă a Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău: „Decizia de a anula bacalaureatul este singura soluție rezonabilă în contextul situației în care ne aflăm. Siguranța și sănătatea elevilor sunt mult mai importante decât susținerea unui examen tip care nu reprezintă în totalitate cunoștințele elevilor. Prefer să cred că școala mi-a oferit mult mai mult decât doar pregătire pentru BAC. Promoția 2020 nu a fost lipsită doar de examen, a fost lipsită de ultimile lecții, flori, petreceri, aplauze, diplome etc. Examenul maturității abia începe…”.

 

Ionela Morari, absolventă a Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău: „Nu sunt cea mai fericită în aceste momente. Sunt frustrată pentru că în trei ani de zile chiar am pus cel mai mare accent pe cunoștințele care vor fi necesare pentru susținerea examenului de bacalaureat. Am învățat mult și acum diploma mea nu va străluci precum am dorit eu. În liceul în care învăț e cam greu să obții note strălucite, în special în clasa a 10-a, când vii din altă instituție și nu știi ce înseamnă un test într-o sală mare, câte unul în bancă, supravegheat de profesor. În comparație cu alți colegi de promoție din raioanele țării, noi nu prea am avut șansa să obținem note pentru proiecte sau teme pentru acasă. Nu am alergat după note, dar după cunoștințe, crezând ca vom obține o medie mare la BAC, însă nu a fost să fie. Din acest punct de vedere suntem neîndreptățiți. Nu e vorba de invidie (cum zic alții), e vorba de omenie și respect. Locurile la buget din acest an vor fi ocupate de elevi care au 10 pe linie, dar un bagaj mai redus de cunoștințe, asta fiind incorect. Mulți consideră că asta a fost cea mai corectă decizie, fiindcă multe țări europene au făcut același lucru. Dar să nu uităm că în țările europene sistemul de învățământ este unul total diferit și unul mai puțin sau chiar deloc corupt. Elevii de acolo susțin examene după fiecare an școlar și au note cât se poate de corecte, pentru ei un astfel de examen fiind floare la ureche”.

 

Vlad Mihailov, absolvent al Liceului Teoretic „Orizont” din Chișinău: „Anularea examenului de BAC este o decizie importantă luată pentru a menține numărul de persoane infectate sub control. Într-o țară în care doctorii care lucrează în prima linie se infectează zilnic, nu cred că ministerul este capabil să organizeze un examen unde elevii să fie în siguranță. Și mie mi-ar fi trebuit acest examen pentru a fi admis la universitate, însă am găsit o soluție. La momentul actual, sănătatea este o prioritate”.

 

Iulia Beschieri, absolventă a Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare” din Chișinău: „Cred că anularea BAC-ului ne lipsește de dreptul de a fi egali și cinstiți. Luând în considerare nivelul ridicat de corupție și nivelurile diferite de pregătire de la liceu la liceu, notele acumulate nu reflectă corect cunoștințele și de asemenea dezavantajează copii care și-au schimbat prioritățile pe parcursul anilor de liceu, iar media obținută nu e cea dorită”.

 

Reamintim că proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de bacalaureat pentru anul 2020 a fost aprobat de către cabinetul de miniștri pe 13 mai 2020. Puteți vedea aici cum ar putea fi calculată media din diploma de BAC. Decizia finală urmează să fie luată de deputați în parlament.

Autoare: Eliza Malcoci

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente