(video) „Nu putem suplini numărul de buletine de vot.” CEC sugerează diasporei să se deplaseze la secții de votare mai puțin aglomerate

ujyhgrfedwefrgty

În cadrul unui briefing de presă, Comisia Electorală Centrală a anunțat că din păcate secțiile de votare din diasporă nu pot fi suplinite cu buletine de vot din cauză că astea sunt prevederile legale, dar le sugerează cetățenilor moldoveni să se deplaseze în limita posibilităților la secțiile mai puțin aglomerate.

„N-o să mai putem suplini numărul de buletine, astea sunt prevederile legale, unica sugestie e ca cetățenii să se deplaseze la alte secții”, se menționează în cadrul briefingului.

Totodată, s-a menționat despre faptul că, potrivit codului electoral, mai mult de 5 000 de buletine vot nu pot fi admise la o secție de votare, aceasta fiind limita maximă admisă. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene le solicită concetățenilor să se deplaseze la alte secții de votare.

În cele din urmă, Comisia Electorală Centrală a reiterat că până la ora 18.00 au votat peste 1,4 milioane de alegători, ceea ce reprezintă o rată de participare de peste 48 la sută.

În cadrul secțiilor deschise în străinătate au votat, până la această oră, peste 202 000 de cetățeni cu drept de vot.

Cele 16 secții de votare din Statele Unite ale Americii și Canada au fost deschise fără impedimente. Și-a încheiat activitatea secția de votare din orașul Baku, Republica Azerbaidjan, la ora locală 18.00, unde au votat 53 de alegători, ulterior și secția de votare din orașul Surgut, Federația Rusă.

La moment, sunt înregistrate aglomerații la unele secții de votare din străinătate în Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, România, Federația Rusă, Portugalia, Spania, Regatul Țărilor de Jos, Turcia, Marea Britanie și Israel.

Cel mai activ s-a votat în secțiile de votare deschise în:
# Montreuil, Republica Franceză – peste 4 600 de alegători;
# Frankfurt, Germania – circa 4 500 de alegători;
# Londra, Marea Britanie – peste 4 300 de alegători;
# Londra, Marea Britanie – 4 000 de alegători;
# Berlin, Germania – 4 100 de alegători;
# Parma, Italia – circa 4 000 de alegători.

Cât privește secțiile de votare deschise pentru alegătorii din Stânga Nistrului, s-a înregistrat, până la această oră, o prezență de circa 14 000 de persoane.

De asemenea, în cadrul briefingului s-a menționat despre faptul că situația alertei cu bombă de la Frankfurt s-a ameliorat, iar procesul de votare a fost reluat în regim normal.

Amintim că, aproximativ cu o oră în urmă, reprezentanții poliției din orașul Frankfurt, Germania au comunicat despre recepționarea unui apel telefonic cu privire la plasarea unei bombe la secția de votare nr. 1/349 Frankfurt, după examinarea interiorului și perimetrului biroului electoral, nu a identificat nimic suspect, iar procesul de votare a fost reluat la ora 17.15.


Astăzi, 15 noiembrie, în Republica Moldova se desfășoară turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru fotoliul de președinte luptă Maia Sandu (PAS) și Igor Dodon (independent, susținut de PSRM). Câștigătorul sau câștigătoarea acestui scrutin electoral va obține mandatul de președinte (președintă) pentru o perioadă de patru ani.

În acest scrutin electoral nu există un prag de validare, respectiv, indiferent de numărul de persoane care se va prezenta astăzi la urnele de vot, alegerile vor fi considerate valide. Cetățenii se pot prezenta la secțiile de votare începând cu ora 7.0 și până la ora 21.00.

Turul II al alegerilor prezidențiale se organizează după ce în țară a avut loc turul I pe 1 noiembrie. Atunci, niciunul dintre candidații participanți nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a deveni președinte. Conform rezultatelor primului tur, cele mai multe voturi le-a acumulat Maia Sandu (36,16 %), iar pe locul secund s-a clasat Igor Dodon (32,61 %).

Pentru a fi la curent cu toate detaliile ce țin de acest scrutin electoral, te invităm să urmărești acest live text.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente