Diminețile răcoroase se întorc și suntem din ce în ce mai aproape să întâmpinăm iarna. Culorile calde ale lunii noiembrie ne stârnesc însă nostalgii, de vară, de oamenii pe care nu i-am văzut demult sau de amintiri, momente frumoase ce au trecut. Serile de toamnă pot deveni plăcute dacă alegem să savurăm recomandările de vin ale Castel Mimi. În articol, aflați mai multe despre Rose de Bulboaca, Saperavi din colecția Clasic a vinurilor Castel Mimi, dar și noutatea aceastui sezon – Orange Wine.
Saperavi
Un vin atrăgător, produs din struguri atent selecționați, care sunt recoltați pe cele mai înalte culmi ale podgoriilor. Vinul are un
buchet bogat format din prune uscate și ciocolată, cu un final ușor condimentat. Postgustul vinului este mătăsos și intens.
Sommelierii îl recomandă cu bucate gătite la grătar, carne roșie, salate din legume amărui sau brânzeturi cheddar, brie și mozzarella.
Saperavi din colecția Clasic a vinurilor Castel Mimi este un vin roșu sec, anul roadei – 2017, cu un procentaj de alcool de 13.5 %. Vinul a fost maturat în butoaie de stejar timp de 12 luni. Ar trebui consumat la temperaturi între +15°C și 18°C.
Vinul roșu sec se poate lăuda cu o medalie de argint la Decanter World Wine Awards, o medalie de aur la Mundus Vini, una de aur la Vinarium, dar și o medalie de argint la Hong Kong International Wine and Spirits Competition 2020.
Un detaliu interesant de luat în seamă este și simbolul pe care-l regăsim pe eticheta vinului Saperavi – colții de lup. Semnificația simbolului descrie temperamentul vinului, care este unul corpolent. În cultura românească, dinții de lup întruchipează bărbăția. Pastorul ce purta blană de lup și mărgele din colți de lup era văzut de semenii săi drept voinic și un mire de invidiat.
Trebuie să menționăm și faptul că vinul a fost produs într-o ediție limitată de 12 177 de sticle. Poate fi găsit în rețelele de supermarketuri din Chișinău, dar și în vinotecile și restaurantele din Capitală.
Rose de Bulboaca
Rose-ul de Bulboaca este un vin rose sec, un cupaj din Pinot Noir și Rară Neagră. Având nuanțe aromatice florale, vinul dăstăinuie un gust fin și delicat de fructe de pădure și nuanțe proaspete de citrice spre postgust. Sommelierii îl recomandă cu fructe de mare, crustacee sau pește la grătar.
Anul roadei este 2019 și are un procentaj de alcool de 14,5 %. Se recomandă să fie consumat la o temperatură de la +10°C până la +12°C.
Și acest vin se poate lăuda cu premii la concursurile internaționale – o medalie de argint la Berlin Wine Trophy și o altă medalie de argint la Hong Kong International Wine and Spirits Competition 2020.
Pe etichetă vedem ilustrată vița de vie, care este un simbol veșnic al noii vieți.
Vinul poate fi găsit în rețelele de supermarketuri din Chișinău, dar și în vinotecile și restaurantele din Capitală.
Orange Wine
Orange Wine este noutatea sezonului și este produs într-o ediție limitată de 1 400 de sticle. Este un cupaj impecabil din Chardonnay și Fetească Albă, produs din struguri culeși și selectați manual de pe podgoriile din satul Speia (roada anului 2019), situate în regiunea Codru, pe malul râului Nistru. Vinul e așa cum a vrut natura. Mustul a fermentat în voie pe drojdii sălbatice timp de o lună, fără implicarea omului și fără adăugare de sulfiți. Orange Wine este o metodă veche de producere a vinului alb în Georgia, Italia, Slovenia și alte țări. Un vin solar, bogat în arome de caise și piersici bine coapte, ce se împletesc cu nuanțe de gutuie și citrice. Gustul este plin și revigorant, pe când postgustul acrișor iradiază îndelung senzații de fructe. Recomandăm acest vin cu salate pe bază de somon afumat, carne de pui marinată cu iaurt și curry, ciocolată neagră.
Vinul are un procentaj de alcool de 12,5 %, iar temperatura recomandată pentru servire este de la +8 până la +
Vinul este exclusiv și poate fi găsit doar în vinotecele din Chișinău: Carpediem (wineshop.md), Purcari Wine Bar, Embargo, Wine MD, Vin cu Vin, Vinurile Moldovei (str. Ștefan cel Mare 126) și va apărea în curând în Kontrast Wine.