(foto) Top 10 vinuri moldovenești pe care merită să le guști măcar o dată în viață

22

Tomm Blanaru este autorul blogului Tomm Reviews. Acesta testează, degustă, încearcă restaurantele din Chișinău. Echipa #diez a decis să facă uz de experiența sa și l-a rugat să împartă cu noi diferite găselnițe culinare din Chișinău.

Nu am vorbit de multă vreme pe aici despre vinuri. Recent, am avut ocazia să particip la o degustare de vinuri alături de Druta Mihai, unul dintre cei mai buni somelieri din Moldova. Mihai a venit cu ideea de a face un top 10 vinuri pe care un admirator veritabil de vinuri ar trebui să le guste măcar o dată în viață. Președintele Asociației somelierilor din Moldova a specificat că topul este unul subiectiv și reflectă doar părerea lui personală.

„Mulți amatori de vinuri nu doresc să cheltuie sume mari de bani pentru a gusta aceste vinuri, pentru că unele dintre ele chiar nu sunt ieftine. Dar prețul se formează din mai multe componente. Toate vinurile sunt din soiuri clasice și le puteți găsi pe rafturile wine shop-ului Invino și nu doar aici”, a declarat Mihai Druta. Vinul nu ar trebui să fie un produs de lux, dar dacă aveți vreo ocazie specială, cred că veți citi cu interes opinia expertului în vinificație Druta Mihai despre 10 vinuri produse în Moldova.

Merlot Et Cetera Wines, anul 2015 – preț 600 MDL

„Este un Merlot premial. A fost ținut la butoi mai mult timp, este o ediție limitată.”

Cabernet Sauvignon Castel Mimi, anul 2012 – preț 1 250 MDL

„Noi trăim prea puțin pentru a bea și a purta lucruri ieftine. Asta nu înseamnă că trebuie să ne aruncăm cu banii, dar sunt anumite lucruri pentru care nu ar trebui să economisim. Este cazul acestui Cabernet Sauvignon de la Mimi. Mai bine să nu bei 12 sticle de vin de 100 de lei, dar să economisești banii pentru o nouă experiență.”

Merlot Caragia Winery, anul 2016 – preț 490 MDL

„Un vin roșu, clasic. Un merlot foarte fain, interesant, care are o abordare unică.”

Amplius Combinatul de Vinuri „CRICOVA” S.A., anul 2014 – preț 750 MDL

„Este un merlot, un monosoi. E un vin valoros datorită vechimii sale și abordării în procesul de producere.”

Sintagma EQUINOX WINES, anul 2015 – preț 650 MDL

„În acest top nu putea să nu să se regăsească renumitul Constantin Stratan. Avem Sintagma, un cabernet și rara neagră. Un vin de două soiuri în care predomină cabernetul.”

Echinoctius de la Equinox, anul 2017 – preț 550 MDL

Equinox este singurul producător cu două vinuri în acest top. A fost o ediție mult așteptată. Pentru mine capodopera măiestriei lui Constantin Stratan este Equinoctius din 2012, însă vinul din 2017 mi-a amintit de acel Echinoctius slăvit.”

Château Vartely Winery: Taraboste Cabernet Sauvignon, anul 2016/Taraboste Saperavi, anul 2017 – prețul ambelor vinuri este 750 MDL

„Ambele vinuri au un potențial extraordinar de maturare. Vinul are stofă calitativă. Vinul va începe cu adevărat să respire peste vreo trei-patru ani, iar dacă veți avea răbdare să-l păstrați timp de 10 ani, veți fi surprins de gustul acestora.”

Negru de Purcari Wines Vintage, anul 2015 – preț 590 MDL

„Cu siguranță trebuie să încercați acest vin. Cred că ar putea fi cartea de vizită a țării noastre.”

Fetească Neagră, Domeniile Pripa, anul 2017 – preț 490 MDL

„Este o vinărie mică care produce vinuri extraordinare.”

Negre Fautor Winery, anul 2017 – preț 315 MDL

„Este un vin produs din două soiuri: Rară Neagră și Fetească Neagră. Un vin cu temperament, nu ratați ocazia de a-l gusta.”

***

Acest material a fost scris de către Tomm Reviews. În recenziile sale, Tomm spune că încearcă să fie obiectiv și să aprecieze localurile la justa valoare. „Nu am studii în domeniul gastronomiei, prin urmare voi aprecia totul din punctul de vedere al unui simplu oaspete al localului.” Pentru mai multe recenzii și recomandări, vedeți pagina de Facebook Tomm Reviews.

Informațiile prezentate în acest material nu reflectă necesar opiniile echipei #diez și au la bază stric experiențele personale ale lui Tomm.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente