UTM lansează proiectul transfrontalier iWastes, în parteneriat cu o universitate din România

utm-8

Universitatea Tehnică a Moldovei, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, lansează proiectul transfrontalier iWastes, finanțat de Uniunea Europeană, programul CROSS BORDER COOPERATION ROMANIA-REPUBLIC OF MOLDOVA 2014-2020, care se va desfășura în perioada septembrie 2020-februarie 2022, cu implicarea întreprinderilor din sectorul agroalimentar.

Scopul proiectului include consolidarea capacităților de cercetare și inovare ale universităților printr-o cooperare transfrontalieră durabilă pentru utilizarea eficientă a deșeurilor agroalimentare industriale, obținute în urma prelucrării strugurilor, fructelor și legumelor. Impactul transfrontalier al proiectului constă în formarea unor echipe comune de cercetare-inovare cu competențe complementare în rezolvarea problemelor comune: gestionarea deșeurilor industriale agroalimentare.

Proiectul iWastes preconizează cercetarea și inovarea în domeniul valorizării inteligente a deșeurilor industriale, obținute la prelucrarea strugurilor, fructelor și legumelor, precum și reducerea impactului acestor deșeuri asupra mediului, îmbunătățirea calității vieții și a dezvoltării economice în Republica Moldova și zona transfrontalieră a României.

Printre rezultatele scontate ale proiectului putem evidenția crearea bazei de date a întreprinderilor primare de prelucrare a strugurilor, fructelor și legumelor din Republica Moldova și zona transfrontalieră a României, elaborarea Ghidului de Bune Practici pentru utilizarea inteligentă a deșeurilor industriale agroalimentare, dotarea laboratoarelor din cadrul UTM și UASVM cu echipament specializat.

Dezvoltarea tehnologiilor de recuperare a componentelor bioactive din deșeurile agroalimentare industriale (polifenoli, carotenoide) cu aplicare ulterioară în industria alimentară, dezvoltarea tehnologiei pentru producția de sorbenți naturali, utilizabilă pentru purificarea apei din fracțiuni solide de deșeuri agroalimentare industriale prezintă oportunități importante ale proiectului.

Mai multe detalii despre proiect găsiți AICI!


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente