Prezentarea în miniatură a compoziției sculpturale „Cușma lui Guguță”. Cum va arăta lucrarea care va fi instalată în Capitală

cover G

La inițiativa Academiei de Studii Economice a Moldovei și cu susținerea Primăriei municipiului Chișinău, a fost prezentat conceptul compoziției sculpturale „Cușma lui Guguță”, lucrările asupra căreia vor începe în curând.

În cadrul evenimentului, autorii au prezentat conceptul compoziției sculpturale pentru care urmează să fie identificat un loc în centrul orașului Chișinău, unde va fi instalată. Ideea aparține rectorului ASEM, profesor universitar, doctor habilitat și academician, Grigore Belostecinic și este susținută de către primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban.

„Noi toți suntem locuitori ai Chișinăului, ne dorim să avem un oraș mai frumos, mai interesant, mai curat, mai plăcut pentru a trăi, pentru a munci, pentru a petrece timpul liber; ne dorim mai mulți oaspeți în capitală și turiști care să rămână cu păreri frumoase despre acest oraș. Este atât de important să apreciem simbolurile naționale, care în timp, au devenit valori cultural-artistice. Prin această compoziție sculpturală dorim să aducem omagiu lui Spiridon Vangheli, scriitorul care ne-a dus faima în mai multe țări din lume. Îi suntem foarte recunoscători pentru că a fost prezent în copilăria fiecăruia dintre noi. De asemenea, vreau să-mi exprim mulțumirea și către Primăria municipiului Chișinău care ne sprijină în acest proiect drag și aproape de sufletele noastre”, a menționat academicianul, Grigore Belostecinic.

Compoziția va reda conținutul poveștii „Cușma lui Guguță”. Astfel, sculptura integrală din bronz va fi de dimensiuni mari, între șase și șapte metri înălțime, iar înălțimea de sub „cușmă” va fi de 1,75 metri. De asemenea, pe postamentul de jos al lucrării vor fi sculptate și personajele din poveste: Guguță, Ghiocica, Ciuboțel și Titirică.

La eveniment a fost prezent scriitorul, poetul, traducătorul și editorul din Republica Moldova Spiridon Vangheli, care a venit cu sincere mulțumiri și cuvinte calde pentru gazde.

„Imaginea poporului nostru, ce avem noi mai scump, sunt copiii noștri, copiii Dumneavoastră. Vă mulțumesc mult că faceți acest lucru, indiferent de situația în care suntem. Guguță a avut noroc de oameni, copiii vor fi cei care vor transmite mai departe simbolul Guguță. Copiii sunt cei care mă susțin, sutele scrisori pe care le primesc de la ei sunt o bucurie enormă pentru mine”, a afirmat Spiridon Vangheli.

Pentru partea de jos a sculpturii, vor fi confecționate în jur de 40 de plăcuțe din bronz pe care vor fi redate simboluri ale orașelor mari din lume și vor fi scrise în limba statelor în care a fost tradusă creația lui Spiridon Vangheli.

Totodată, primarul general al capitalei, Ion Ceban, și viceprimara de ramură a municipiului, Angela Cutasevici, prezenți la eveniment, și-au exprimat mulțumirile și deschiderea pentru susținerea inițiativei.

„Vreau să vă mulțumesc pentru această inițiativă. Este o idee extraordinară și mă bucur că acum o putem realiza. Vom duce lucrurile până la urmă și vom face ca rezultatul final al acestui proiect să fie unul frumos. Astfel de proiecte de suflet chiar sunt necesare pentru noi. Cu toții îl avem pe Guguță în suflet!”, a concluzionat Ion Ceban, primarul general al capitalei.

Compoziția sculpturală „Cușma lui Guguță” va fi creată de către Veasceslav Jighlețchi, sculptor și cetățean de onoare al orașului Chișinău.

Taguri: #promoASEM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente