Moara de vânt din Cernoleuca este un monument de arhitectură amplasat lângă satul Cernoleuca din raionul Dondușeni. Reprezintă o construcție în formă de trunchi de piramidă, cu acoperiș piramidal rotitor. Moara era dotată cu șase aripi. A fost construită după modelul morilor de vânt olandeze. Chiar dacă ar putea fi o destinație turistică, timpul și neglijența autorităților au lăsat o amprentă tristă asupra acesteia.
Moara a fost construită la răspântia secolelor XIX și XX. În localitate au funcționat încă cinci astfel de mori, dar au fost distruse și înlocuite cu mori moderne.
În prezent, moara nu funcționează și se află într-o stare deplorabilă. S-au păstrat câteva dintre mecanismele de lemn din interior și, parțial, paletele. Se estimează că restaurarea ei ar costa peste jumătate de milion de lei moldovenești. Autoritățile locale și băștinașii au făcut eforturi pentru a restaura moara, dar nu au primit avizul Ministerului Culturii. Eforturile de a reloca moara, la fel, au eșuat.
UPDATE. Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, a anunțat în iarna anului 2021 că moara de vânt din satul Cernoleuca, raionul Dondușeni, ar putea fi restaurată.
Mai jos găsiți câteva imagini cu această moară, surprinse recent de autorii proiectului „Redescoperă Moldova”.
Bijuteria arhitecturală nu a arătat mereu așa. De exemplu, în picturile pictorului basarabean Igor Vieru (născut în aceeași localitate) moara are o cu totul altă imagine decât ceea ce reprezintă azi.