Descoperă locurile sfinte ale Moldovei. Ce mănăstiri poți vizita în sudul țării (partea a IV-a)

Mănăstiri din Moldova

În Republica Moldova sunt peste 40 de mănăstiri – unele arhicunoscute, altele nu prea. În scopul promovării turismului autohton, echipa #diez a realizat deja trei liste cu mănăstirile din nordul și centrul Moldovei. În această ediție, vă prezentăm lista de mănăstiri din sudul Moldovei.

#1. Mănăstirea Capaclia, Cantemir

A fost întemeiată în anul 1997 pe locul unei mănăstiri din care s-au păstrat doar câteva ruine. Lăcașul sfânt se află la 140 de kilometri distanță de Chișinău.

#2. Mănăstirea Ceadâr-Lunga

Mănăstirea de la Ceadâr-Lunga, cu hramul Sfântul Dimitrie, se află la marginea orașului, la 125 de kilometri de Chişinău. În 1972, autoritățile sovietice au aruncat în aer biserica cu hramul Sfântul Dimitrie din orășelul Ceadâr-Lunga. În amintirea ei, la inițiativa protoiereului Dumitru Chioroglu, în anul 2000, s-a construit la marginea oraşului o mănăstire cu acelaşi hram.

Mănăstirea păstrează două icoane din biserica distrusă şi o copie foarte veche, descoperită într-o fântână, a icoanei Maicii Domnului de la Hârbovăţ. Au fost finalizate lucrările la o parte din incintă şi la o biserică închinată Sfântului Mare Ierarh Nicolae.

#3. Mănăstirea Chistoleni, Basarabeasca

Mănăstirea de maici „Sf. Nicolae” din Sadaclia, amplasată la 90 de kilometri de Chișinău, mai este cunoscută şi ca Mănăstirea de la Chistoleni. Din vechile documente, aflăm că Mănăstirea Chistoleni a fost înființată în anul 1932 de Mitropolitul Gurie Grosu (1926-1936) pe moşia lui Vasile Pistol, un creştin originar din satul Sadaclia, care a donat 50 de hectare de pământ Mitropoliei Moldovei. În documente, mănăstirea este numită şi „Mănăstirea Mitropolitului Gurie”.

În anul 1942, din cauza războiului, maicile au plecat la Vărzăreşti, iar mănăstirea a fost transformată în închisoare pentru deţinuţi militari. După război, aici erau aduşi şi deţinutii politici. Din 1950, pe teritoriul mănăstirii a funcţionat un spital, iar după închiderea acestui spital, încăperile mănăstirii au fost folosite de gospodăria agricolă din localitate.

Mănăstirea „Sf. Nicolae” este situată la circa șase kilometri de satul Sadaclia. În anul 1997, când mănăstirea s-a redeschis, aici nu mai rămăsese piatră pe piatră din vechea aşezare monastică.

#4. Mănăstirea Zloți

Mănăstirea Zloți este o mănăstire ortodoxă de călugări cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, aflată sub jurisdicția canonică a Eparhiei de Cahul și Comrat a Bisericii Ortodoxe Ruse, amplasată în apropierea stației de cale ferată de lângă satul Zloți, raionul Cimișlia.

Se spune că în anul 1841, Maica Domnului i s-a arătat unui păstor cu viața curată din satul Zloți, spunându-i că aici se va înălța o mănăstire. Profeția s-a împlinit peste un secol, în anul 1941, când doi monahi de la mănăstirile Noul Neamț și Suruceni se așază aici și întemeiază un schit.

În anul 1970, mănăstirea este rasă de pe fața pământului, rămânând doar un teren viran.

În 1995, Preasfințitul Episcop Vichentie al Tighinei reînființează mănăstirea. S-au ridicat din temelii un corp de chilii și biserica Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În anul 1997, lângă biserica Sfântul Gheorghe s-a sfințit un paraclis cu hramul Maica Domnului „Bucuria tuturor necăjiților”.

Citește și:

Mănăstirile din Moldova. Cum ajungi acolo și ce poți vedea (partea I)

Călătorește prin mănăstirile din centrul Moldovei. Cum ajungi acolo și ce poți vedea (partea a II-a)

Încă nouă mănăstiri din centrul Moldovei, care merită să fie vizitate

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente