Trotinetele electrice ar putea fi reglementate prin lege. „Din cauza unor proprietari de trotinete, s-au comis mai multe accidente”

trotinetă electrică
Foto: Denniz Futalan

Deputatul socialist Nichita Țurcan, împreună cu cei de la Ministerul Afacerilor Interne, Poliția Republicii Moldova, Federația de Ciclism, Federația Motorsport și GBM Gorod Bez Marshrutok, a organizat prima întâlnire a grupului de lucru care își propune modificarea unei serii de reguli de trafic.

În cadrul ședinței, au fost discutate următoarele subiecte:
# modificarea regulilor de circulație existente (trecerea pietonilor prin locuri greșite și responsabilitatea șoferilor pentru accidente rutiere);
# întocmirea și introducerea reglementărilor pentru trotinetele electrice;
# crearea unei infrastructuri funcționale pentru biciclete/moto/sporturi auto;
# dezvoltarea unui program național în cadrul căruia copiilor încă din școală să li se predea elementele de bază ale regulilor de circulație.

„Cum am scris de multe ori, problema trotinetelor electrice devine din ce în ce mai stringentă pe zi ce trece, atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. Există o mulțime de cazuri când din pricina posesorilor neatenți de trotinete electrice s-au comis accidente cu rezultate ușoare și grave”, scrie Țurcan.

Pentru a rezolva problema trotinetelor electrice, au fost propuse următoarele soluții:
# interzicerea conducerii trotinetelor cu putere (KW) și viteză maximală de până la 50 km/h pentru persoanele care nu dețin permis de conducere de categoria A;
# interzicerea accesului cu trotinete electrice pe drumuri publice pentru persoanele care nu au atins vârsta de 14 ani;
# introducerea obligativității de a purta cască și echipament reflectorizant în timpul deplasării cu trotineta;
# introducerea în regulile circulației a trotinetei electrice ca și mijloc de transport.

„Acestea sunt opțiuni sugerate, care vor fi încă discutate! Toate persoanele interesate de acest subiect pot veni cu propuneri și soluții pentru ca modificările care urmează să fie înscrise în regulament să corespundă realităților”, a mai spus deputatul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente