De ce documente ai nevoie și tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți faci studiile universitare în România

DSC_3770
Foto: foto simbol

Recent, Ministerul Educației din România a publicat Regulamentul de admitere pentru românii de pretutindeni. Astfel, absolvenții liceelor din Moldova care aleg să-și continuie studiile peste Prut pot începe deja să-și pregătească dosarul pentru admitere. Mai jos îți arătăm de ce documente ai nevoie, dar și alte detalii importante pe care trebuie să le cunoști dacă vrei să-ți faci studiile în România.

Primul lucru pe care trebuie să-l cunoști este faptul că informațiile privind condițiile de admitere, locurile scoase la concurs, specializările propuse, calendarul, conținutul dosarului de candidatură și modul de transmitere a acestuia se regăsesc în metodologiile elaborate de fiecare instituție de învățământ superior și sunt disponibile pe site-urile acestora. Aici găsești lista tuturor universităților din România și oferta lor pentru absolvenții moldoveni.

Al doilea lucru pe care trebuie să-l cunoști este următorul anunț făcut de Ministerul Educației din România: „Diplomele eliberate de autoritățile competente din țările care au anulat examenele scrise sau orale de finalizare a ciclului liceal în anul 2020 sunt recunoscute de Ministerul Educației și Cercetării”.

Respectiv, chiar dacă în Moldova a fost anulat BAC-ul, diplomele eliberate sunt recunoscute de autoritățile de peste Prut. Aici însă mai este un lucru pe care trebuie să-l cunoști: o parte dintre universități au probe de admitere inclusiv pentru moldoveni, așa că trebuie să consulți atent site-ul universității care te interesează.

Dacă deja ți-ai ales universitatea și facultatea, atunci trebuie să-ți pregătești dosarul de admitere.

# Ce documente trebuie să conțină dosarul de candidatură?

Conform regulamentului aprobat de Ministerul Educației din România, vei avea nevoie de următoarele documente:
a) cerere-formular de înscriere proprie fiecărei instituții de învățământ superior;
*Pe siteul fiecărei universități veți găsi tipul de cerere pe care trebuie să-l completați, de obicei acesta se află la secțiunea „români de pretutindeni”.
b) copia certificatului de naștere;
c) copia pașaportului, valabil cel puțin șase luni de la începerea programului de studii pentru care optează candidatul – copie după primele trei pagini;
d) copia certificatului de căsătorie, după caz;
e) copia diplomei de bacalaureat sau echivalentă sau, după caz, adeverința (pentru absolvenți anului curent) de promovare a examenelor naționale de absolvire a învățământului liceal;
f) copii ale foilor matricole pentru studiile liceale absolvite;
g) copia recomandării ierarhilor sau acordul conducătorilor locali de culte, pentru candidații la admiterea în învățământul superior teologic, după caz;
h) alte documente solicitate de instituția de învățământ superior de stat, conform propriei metodologii de admitere, după caz.
*Fiecare instituție poate solicita documente adiționale, de exemplu la unele universități se cere certificatul care confirmă faptul că ai fost testat negativ la COVID-19, de aceea este important să citești atent lista documentelor pe care le cere universitatea la care vrei să depui actele.

Dacă ai nevoie să-ți verifici diploma de bacalaureat, o poți face accesând http://www.edu.gov.md și, ulterior, prin accesarea paginii pentru verificarea actelor de studii.

# Ce faci cu dosarul de candidatură?

În acest an, majoritatea universităților au anunțat că admiterea va avea loc în format online. Astfel, dosarul de candidatură poate fi transmis în perioada stabilită de instituțiile de învățământ superior în conformitate cu procedurile stabilite de acestea.
*Trebuie să consulți calendarul de admitere a universității care te interesează și în perioada indicată să transmiți dosarul tău la adresa stipulată de instituție.

# Ce faci după ce ești admis?

În primul rând trebuie să știi că rezultatele admiterii vor fi publicate pe pagina instituției de învățământ la care ai depus dosarul tău. În cazul în care te regăsești în lista celor admiși, va trebui să-ți confirmi locul completând și transmițând un formular pus la dispoziție de universitate.

Conform regulamentului, la înmatriculare, candidații declarați admiși vor depune actele de studii în original, precum şi alte documente solicitate de instituţia de învățământ superior.
*Aici însă nu putem ști cu exactitate cum va fi procedura, ținând cont de condițiile pandemice, respectiv este important să urmăriți anunțurile universității la care ați fost înmatriculați.

# Ce mai trebuie să cunoști?

Poți depune dosarul la mai multe universități și facultăți simultan. După prezentarea rezultatelor, trebuie să confirmi doar un singur loc.

Pentru informații suplimentare sau clarificări, poți contactata Direcția Generală de Relații Internaționale și Afaceri Europene la adresa de e-mail [email protected]indicând în subiect, pentru o cât mai eficientă instrumentalizare, sintagma „admitere români de pretutindeni 2020”.

Totodată, îți recomandăm să te înscrii în aceste două grupuri de pe Facebook: Admitere ROMÂNIA și AdmiteRO 2020 – Admitere în România. Aici veți găsi ajutor și informații de la tineri basarabeni care-și fac deja studiile în România.

Totodată, îți sugerăm să te înscrii și în alte grupuri cu basarabeni în funcție de orașul sau universitatea la care vrei să-ți faci studiile. De asemenea, mai poți urmări paginile oficiale ale universităților sau facultăților la care intenționezi să pui dosarul.

Mult succes!

Taguri: #Admitere 2020
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente