Dependența este, probabil, cel mai mare „păcat” cu care se confruntă omenirea în prezent. Aproape 30 % din populația globului adoptă anumite dependențe, fie că este vorba de jocuri de noroc, droguri, fumat, alcool sau chiar sport. Oamenii se îndrăgostesc patologic de anumite obiceiuri și se conformează foarte ușor cu deprinderile. Dar ce este dependența, de unde provine și, mai ales, cum putem să reducem efectele acesteia?
Dependența poate fi definită drept un impuls, sau o reacție greu de controlat,generată de obișnuința și de obiceiul de a face anumite acțiuni în mod repetat, fie ele nocive, sau nu. Potrivit mai multor studii, genetica este cea care stă la baza păcatelor umane primordiale și provoacă viciile la care au fost predispuși oamenii pe parcursul dezvoltării civilizațiilor.
Dacă va încerca să fumeze, sau nu, o persoană, de decizia sa va fi responsabil în proporție de 75 % factorul genetic, iar 25 % din proporția deciziei sale îi revine mediului social.
Dopamina – cel mai „păcătos” mediator
Cel mai „seducător” neurotransmițător al materialului genetic este dopamina, o substanță responsabilă de motivarea noastră, care mai este numită și „hormonul fericirii”. Dar, asocierea acestei substanțe și denumirea ei ca așa-zis „hormon al fericirii” este greșită, întrucât aceasta presupune mai mult decât fericire – anticipare și dorință. Ea este cea care provoacă ființa umană să caute mereu ceva nou, ceva mai interesant, ceva mai palpitant. De altfel, dopamina explică și problemele cu care oamenii ajung să se confrunte de cele mai multe ori în raport cu dependența.Asta, pentru că foarte mulți receptori în care există caracteristici genetice, sunt conectați cu dopamina. Din acest motiv, cineva este mai predispus la dependențe – devine fumător înrăit după primul fum de țigară, altcineva este predispus să renunțe la fumat în orice moment.
Dopamina stă, deci, la baza păcatelor „clasice” care sunt legate de lăcomie, plăcere și desfrâu.
Cum scăpăm de dependențele care aduc plăcere?
Din punct de vedere al biologiei celulare, putem spune că toți putem cădea pradă păcatului și că, cel mai probabil, atunci când se va ivi ocazia, vom păcătui. Dar dincolo de această predispunere nativă, trebuie să ținem cont de faptul că, de cele mai multe ori, orice păcat provoacă daune sănătății. Iar, în momentul în care înțelegem „cum funcționează păcatul și viciile”, devenim conștienți și de metodele de luptă împotriva consecințelor lor, dar și de reducerea riscurilor asociate acestora.
Există două strategii de combatere a daunelor provocate de viciile umane. Prima ține de tăria de caracter și puterea de a renunța dur și definitiv. Un exemplu elocvent în acest caz este renunțarea la fumat. A doua opțiune este reducerea riscurilor atunci când înțelegem că ne este greu să renunțăm, din anumite motive, și trebuie să reducem riscurile asociate fumatului. Nu este grav că suntem dependenți de țigări, ci este grav faptul că fumul inhalat provine din arderea tutunului. Nu e grav consumul de alcool, este grav faptul că, ipotetic, o facem des și alegem alcool tare.
Niciun om de știință nu va putea demonstra că un pahar de vin pe săptămână este dăunător pentru sănătate. Dar, dacă vorbim despre două pahare de vin pe zi sau mai mult, atunci până și știința va putea oferi dovezi cu privire la o eventuală dependență față de alcool.
Nu putem lupta cu genele moștenite, dar putem lupta cu efectele viciilor și dependenței, cu pași mici, prin intermediu reducerii nocivității acestora.Nu putem renunța definitiv la dulce, dar putem consuma zilnic o cantitate mai mică de dulciuri. În acest mod, vom ajunge la un consum minim, optim pentru organismul uman.
Despre toate acestea, dar și despre alte aspecte cel puțin curioase cu privire la subiectul viciilor și păcatelor umane, au vorbit trei oameni de știință din Ucraina,în cadrul seminarului online „Genetica Păcatelor”, organizat de BeBetter. Speakerii evenimentului sunt recunoscuți pentru meritele lor în domenii precum genetica, biologia și antropologia. Este vorba despre Alexander Koliada, Olga Maslova și Natalia Krivda.
Evenimentul a avut loc într-un studio din Ucraina și a fost transmis în direct pe opt pagini de Facebook din Moldova. Înregistrarea video a seminarului o puteți găsi aici.
BeBetter este o platformă online care are scopul de a informa publicul larg despre necesitatea de a duce un mod de viață mai sănătos, prin reducerea riscurilor din viața cotidiană.