Cum a fost afectată piața imobiliară rezidențială din România de către pandemia de COVID-19. Ce schimbări au loc

imobiliar

Tânără din Moldova și expertă rezidențială din România, Rima Grinco a povestit echipei #diez ce schimbări au loc pe piața imobiliară rezidențială din România și cu se adaptează noua piață.

„Începând cu luna martie, pe teritoriul României a fost instituită starea de urgență, ca efect al pandemiei generate de COVID-19.

Instituirea distanțării sociale și a altor restricții a afectat rapid piața și economia globală. Nici economia României, implicit piața imobiliară rezidențială, nu a fost ocolită.

Nu a mai fost vreo pandemie și, ca urmare, nu există niciun istoric recent pentru a vedea cum se comportă o piață în aceste condiții. Totul va depinde de impactul asupra economiei, deoarece evoluția pieței rezidențiale este strâns legată de: evoluția veniturilor, numărul de șomeri, puterea de cumpărare, politica băncilor ș.a.

Suntem puși în fața unei situații inedite. După o viață în care mare parte din activitatea de zi cu zi se desfășura la birou, astăzi, ne trezim în situația în care stăm în casă pentru o perioadă nedeterminată de timp. Respectiv, provocarea izolării la domiciliu a trezit interesul oamenilor către casele mai spațioase cu curte și apartamentele cu spații exterioare, grădină proprie și spații verzi.

Se prognozează totodată o potențială cerere pentru camere pe post de birou – fiind o cameră mai mică ce poate fi folosită ca și birou pentru cei care lucrează de acasă. Astfel, trendul #WorkFromHome se va păstra și post-COVID-19. De aici rezultă mai puțini oameni în birou, mai multă presiune pe piața rezidențială.

Pe perioada stării de urgență, companiile de construcții în mare parte s-au străduit să nu închidă șantierele. Au avut provocări fie cu aprovizionarea de materiale, fie cu scăderea numărului de muncitori, dar au încercat să păstreze în continuare activitatea normală.

O analiză punctuală ne arată că există semne evidente de scădere a ritmului și a numărului de tranzacții.

Cumpărătorii se așteaptă să găsească prețuri mai mici. Dezvoltatorii susțin că prețurile nu au cum să scadă, în contextul creșterii continue a costurilor terenurilor, a costurilor de construcție sau a costurilor cu forța de muncă pe șantiere.

Dezvoltatorii nu mai construiesc pe banii clienților. Acum, acestea au o finanțare de la bancă în spate, niște calcule financiare și rate pe care trebuie să le onoreze.

Ar putea să existe însă o ușoară corecție de preț, care poate fi absorbită de piață. Dar ea este, de fapt, corelată și cu alți indicatori economici, odată cu scăderea cererii în urma scăderii salariilor și a incertitudinii care domnește.

În funcție de stadiul construcției și al vânzărilor, unii dezvoltatori pot fi dispuși la discounturi sau vin cu opțiunea de plată în rate la dezvoltator. Respectiv, vom putea observa în urma unor negocieri că prețul de listă diferă de cel tranzacționat.

La chirii de exemplu, putem observa o diferență sau o marjă de negociere cu până la 15 % din preț.

Un alt segment afectat grav în această perioadă este chiria în regim hotelier. Lipsa fluxului turistic a dus la scăderea drastică a rezervărilor AirBnb.

Astfel, soluția proprietarilor a fost trecerea de la chiria pe termen scurt la cea pe termen lung. Trecerea nu este însă foarte ușor de realizat pentru că multe apartamente închiriate în regim hotelier se află în clădiri vechi, istorice și sunt amenajate pentru a satisface nevoile turiștilor, nu și a chiriașilor stabili. Iar acum, foarte mulți încearcă să își readapteze apartamentele pentru chiria pe termen lung.

Primele semne de revenire vor fi vizibile pe piața imobiliară după ridicarea totală a restricțiilor, dar va mai dura până când volumul tranzacțiilor va ajunge la un nivel similar cu cel înregistrat înainte de pandemie.

Situația curentă, generată de COVID-19, a pus pe gânduri mulți dintre români dacă să mai cumpere sau nu o locuință. Dar, dacă pentru unii circumstanțele create de noul virus înseamnă un obstacol, alții privesc cu încredere în viitor și nu s-au oprit să investească în proprietăți rezidențiale.”

Expertă rezidențială Rima Grinco

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente