Declarația Mișcării Antimafie privind acțiunile de ultimă oră a Procuraturii Generale. „Învingător din această confruntare ar putea ieși Plahotniuc”

Mocau

Liderul Mișcării Populare Antimafie (MPA), Sergiu Mocanu, a publicat declarația MPA cu privire la susținerea diplomatică, legislativă și financiară a acțiunilor Procuraturii Generale în vederea extrădării lui Vlad Plahotniuc din SUA.

„Înaintarea învinuirii și eliberarea unui mandat de arest (în contumacie) pe numele lui Vlad Plahotniuc deschide perspectiva unei refaceri majore a societății moldovenești. Cel care a capturat statul, a corupt clasa politică, mass-media și societatea civilă, în cadrul unui proces public și sub presiunea unei condamnări grele, ar putea dinamita întreaga viață publică din Republica Moldova. Înțelegând acest fapt și de teama unor dezvăluiri, majoritatea actorilor publici (chiar și cei care în aparență luptă cu Plahotniuc) vor face totul ce le stă în puteri pentru a zădărnici acțiunile procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de a-l aduce acasă pe stăpânul de ieri al Republicii Moldova.

Dovadă a acestei constatări ne stau manevrele de manipulare și bruiaj întreprinse de oamenii lui Plahotniuc, dar și de cei declarați luptători cu sistemul lui Plahotniuc din momentul anunțului privind începerea urmăririi penale din data de 18 mai și până azi. Evenimentul cel mai important al ultimilor zece ani – posibila extrădare și condamnare a celui mai feroce criminal pe care l-a avut țara asta vreodată – a rămas în umbra interesului lui Plahotniuc. «Pohta ce-a poftit-o» el reține, din nou, atenția întregii societăți și deturnează eforturile Procuraturii Generale de a-l pune pe banca acuzaților. Un act de acuzare al procuraturii este acum o «hârțoagă de neglijat», iar «Filmul lui Plahotniuc» – motiv de revoltă socială. Mass-media și formatorii de opinie au reușit săptămâna trecută să substituie agenda lui Staoianglo cu cea a lui Plahotniuc. Proporțiile sabotajului informațional este atât de mare încât inculpatul Plahotniuc a reușit să creeze în societate impresia falsă că preocuparea procurorilor pentru Dosarul Miliardului Furat ar fi ceva neimportant și servește doar perdea de fum pentru a ascunde în spatele ei adevăratul criminal, Igor Dodon. Dodon, în realitate, fiind doar unul dintre jalnicii și banalii executori ai ordinelor capului Organizației Criminale deconspirate acum de procurori.
În scurt timp, Vlad Plahotniuc și Republica Moldova vor sta, pentru prima dată, pe baricade diferite. Vor compărea față în față, într-o instanță de judecată a Statelor Unite ale Americii, iar un judecător american va trebui să decidă asupra Cererii de extrădare formulată de procurorii moldoveni.

Dacă lucrurile vor rămâne la fel, în fața justiției americane va sta nu infractorul Plahotniuc, pe de o parte, și statul Republica Moldova, pe altă parte, ci Procurorul General în singurătate împotriva unei întregi mașinării a Statului Capturat de cel mai mare infractor din istoria recentă a acestei țari. În aceste condiții, învingător din această confruntare ar putea ieși Plahotniuc.

Ținând cont de cele expuse și înțelegând că judecarea lui Vlad Plahotniuc în cadrul unui dosar public, transparent și cu garantarea tuturor drepturilor inculpatului la un proces echitabil este unul dintre cele mai importante acțiuni pentru refacerea societății moldovenești, Mișcarea Populară Antimafie vine în sprijinul Procuraturii Generale cu propunerea de a cere guvernului și parlamentului elaborarea, de urgență, a unui pachet de măsuri legislative, executive și diplomatice pentru asigurarea extrădării lui Vladimir Plahotniuc în Republica Moldova. Pachetul de măsuri trebuie să conțină:
# garanții de respectare a dreptului inculpatului la viață, sănătate și asistență juridică, excluderea oricărei discriminări sau tratament degradat și inuman;
# sprijin bugetar pentru măsuri de pază și protecție a martorilor și a inculpatului pentru angajarea unor avocați internaționali care să pledeze cauza Republicii Moldova în instanțele americane pentru obținerea extrădării lui Plahotnuiuc, pentru informarea și crearea opiniei publice internaționale care să favorizeze interesul societății întru contracararea strategiilor de dezinformare și de manipulare elaborate de inculpat;
# asistență diplomatică la cel mai înalt nivel al partenerilor europeni și americani ai Republici Moldova.

Un proces public împotriva lui Plahotniuc și procesele ce vor decurge firesc în rezultatul condamnării lui – procese juridice, morale și de lustrație publică – pot și trebuie să devină preocuparea primordială a elitelor moldovenești pentru repunerea Republici Moldova pe făgașul construirii unei societăți libere de prejudecățile și moștenirea cea mai grea a regimului totalitar comunist – un stat capturat de clanuri mafiote”, se arată în declarație.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente