Avia Invest anunță investiții de 170 de milioane de euro pentru dezvoltarea aeroportului, iar pentru ajutorul populației – 100 de milioane de lei

aeroport chinau

Compania Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, a anunțat că va semna cu investitorii, în timpul apropiat, un acord de împrumut în sumă de 170 de milioane de euro, bani pe care îi va investi în dezvoltarea infrastructurii aeroportuare. Avia Invest a anunțat că din banii acționarilor va finanța proiecte sociale în contextul epidemiei de COVID-19, în sumă totală de 100 de milioane de lei. De asemenea, compania precizează că unul dintre acționari a alocat fondurile necesare pentru stingerea tuturor datoriilor ale Avia Invest, care de fapt nu-i aparțin.

Într-un comunicat, compania informează că acordul pentru împrumutul de 170 de milioane de euro a fost semnat cu investitorii, iar sursele vor fi accesibile în următoarele 30 de zile.

„Banii vor fi direcționați pentru onorarea angajamentelor investiționale în corespundere cu acordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău”, se arată în comunicat.

Sursa citată menționează că fondurile vor fi cheltuite inclusiv pentru construirea unui nou terminal de pasageri, a unui terminal de mărfuri și pentru finalizarea construcției unei noi piste de decolare-aterizare.

Compania mai notează că viitoarele proiecte vor conduce la crearea a circa 9 000 de noi locuri de muncă, fapt extrem de important pentru economia țării. În plus, Aeroportul din Chișinău va deveni unul dintre cele mai moderne din CSI și Europa de Est.

Concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău a anunțat, de asemenea, că va susține mai multe proiecte sociale în valoare de 100 de milioane de lei, bani care vor fi alocați de acționari.

„Aceste fonduri vor fi utilizate pentru implementarea mai multor proiecte sociale în toată țara, menite să sprijine și să îmbunătățească viața cetățenilor Republicii Moldova”, a precizat Avia Invest.

Cât privește relațiile sale cu Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova, Avia Invest reconfirmă că „pretențiile financiare reprezintă penalitățile la datoriile istorice ale companiei Air Moldova, formate în perioada în care era administrată de stat”.

„Unul dintre fondatorii Avia Invest a decis să acorde un împrumut substanțial pentru achitarea tuturor datoriilor curente care au apărut din cauza pandemiei și stopării, aproape în totalitate, a activității Aeroportului Internațional Chișinău, dar și pentru stingerea restanțelor istorice care s-au format nu din vina Avia Invest. Până pe 15 mai, absolut toate obligațiile financiare ale companiei, inclusiv pretențiile Autorității Aeronautice Civile, vor fi onorate în volum deplin”, se arată în comunicat.

În același timp, Avia Invest susține că în loc ca statul să ofere sprijin industriei aviatice din țară, care a fost grav lovită de pandemia de COVID-19, acesta a lăsat-o în voia sorții, să se descurce pe cont propriu. Mai mult, autoritățile au decis să aplice abuziv companiei o taxă suplimentară de 4,5 euro pentru fiecare pasager. Avia Invest va contesta legalitatea acesteia.

Avia Invest mai declară că și-a onorat și își va onora în continuare angajamentele în volum deplin, dezmințind astfel zvonurile lansate de unii politicieni precum că s-ar confrunta cu probleme financiare.

Compania Avia Invest a devenit concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău în vara anului 2013. Acordul de concesiune a fost încheiat pentru o perioadă de până la 49 de ani.

Taguri: #promo
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente