Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei au atins maximul istoric de 3 119 milioane de dolari. Rezervele au crescut datorită banilor oferiți de Fondul Monetar Internațional în sumă de 233,9 milioane USD.

În prezent, BNM are toate instrumentele necesare de intervenție și poate relaxa în continuare politica monetară pentru a încuraja creditarea economiei și a guvernului de către sectorul bancar. Trebuie să reamintim că BNM, din decembrie 2019, a început procesul de relaxare a politicii monetare, scrie economistul Veaceslav Ionița pe blogul său.

În aprilie 2020, în scopul diminuării efectelor negative ale COVID-19, BNM a permis băncilor comerciale să reeșaloneze creditele peroanelor fizice, apoi a permis și a celor juridice, fără a înrăutăți calitatea portofoliului de credite. Suplimentar, BNM a interzis băncilor comerciale să plătească dividende acționarilor, obligându-le să mențină tot profitul din 2019 pentru eventualele necesități din 2020. Toate aceste măsuri urmăresc drept scop încurajarea creditării de către bănci a economiei și reducerea la maximum a efectelor COVID-19 asupra procesului de creditare.

Datorită faptului că toți banii FMI au mers către BNM, rămâne nerezolvată problema creditării bugetului de stat. Reamintim că bugetul de stat are o necesitate de finanțare de 19 miliarde de lei sub formă de granturi și împrumuturi. Împrumuturile externe reprezintă 14,2 miliarde de lei. Până în prezent, rămân incerte sursele de finanțare a deficitului bugetar din creditele externe.

Cel mai probabil, guvernul va fi nevoit să compenseze lipsa de finanțare externă prin contractarea de credite interne. În opinia economistului Veaceslav Ioniță, contractarea a 5-6 miliarde de lei credite interne nu va influența negativ nici piața financiară nici cea valutară. De asemenea, guvernul poate spera la maximum 1 miliard de lei sub formă de granturi. În total, din surse interne și granturi, guvernul poate colecta 6-7 miliarde de lei. Mai rămâne de găsit alte 12 miliarde de lei.