(foto) Cine sunt câștigătorii concursului „Pictures of the Year International 2019” la categoria „Portret”

Alyona and Sasha

Concursul fotojurnalistic internațional Pictures of the Year International (POY) se află la cea de-a 77-a ediție de decernare a premiilor pentru cele mai reușite imagini ale anului 2019. Câștigătorii au fost clasificați după mai multe categorii jurnalistice. Echipa #diez vă va prezenta în mai multe serii toate fotografiile premiate la acest concurs.

În a șasea serie, vă prezentăm imaginile câștigătoare la categoria „Potret” (Portrait).

Locul I. Mary Gelman/liber-profesionistă – „Aliona și Sașa”

Aliona și Sașa sunt un cuplu și se îmbrățișează în camera lor. „«Porc, scroafă, vacă, hriu-hriu-hriu», aceste cuvinte le-am auzit mai des decât numele meu. Toți oamenii din grădiniță și școală îmi ziceau să renunț la dans, pentru că «o fată grasă care dansează» sună ca un scandal. Întotdeauna mi-a plăcut să dansez, dar abandonam de fiecare dată când eram umilită și lovită.

Și acasă îmi era dificil. Mamei îi era rușine de mine, iar tatăl meu mă bătea. Zicea că eu prea mult mănânc și mă controla. Mi-a fost teamă să mănânc și puteam muri de foame săptămâni la rând. Mama mea ascundea mâncarea de mine sau gătea ceva ce nu îmi plăcea să mănânc. Când mama a fost internată în spital, eu și fratele meu am rămas cu tata singuri acasă. El m-a închis în cameră pe cinci zile și nu mi-a dat altceva decât apă. Toată lumea era obsedată de greutatea mea.

Probabil că cel mai mult timp din viața mea m-am gândit la moarte. Este greu să trăiești când nu ești respectată de propria familie. De câteva ori am încercat să mă înec, dar mama mă salva. Acum câțiva ani, am găsit o dragoste, am aflat despre alte persoane supraponderale pe Instagram, am început să citesc despre body positive și feminism. Dacă nu erau aceste lucruri, atunci eu nu aș fi aici acum.”

Locul II. Paul Hansen/Dagens Nyheter – „Lacrimi”

Rehema Baranyeretse are zece ani. În fiecare dimineață, mama ei o lasă singură acasă pentru a avea grijă de frații săi gemeni, ambii de trei ani. Într-o dimineață, Rehema gătea micul dejun pentru frații ei și flacăra de pe foc i-a prins rochia, provocându-i arsuri pe tot corpul. Familia nu își poate permite un aragaz. Acum ea se află într-un spital local condus de un mic ONG.

Locul III. Tsang Kwok Chung/South China Morning Post – „Victima protestelor”

Calvin So este un bucătar de 23 de ani. După ce și-a încheiat programul de muncă în restaurantul unde lucra, la ieșire a fost atacat de un grup de bărbați cu bastoane de lemn la stația Yuen Long MTR. Prin acest atac ei au amenințat toți protestatarii din Hong Kong care nu susțin noul proiect de lege care prevede extrădarea persoanelor în China.

Premii de excelență

Tariq Zaidi/liber-profesionist – „Natan”

Natan Mahata, în vârstă de opt ani (în partea stângă), este fiul unui sapeur* celebru din Republica Democratică Congo. El privește
televizorul
fiind îmbrăcat într-un tricou Pierre Cardin și pantofi de la Weston.

*La Sape este un nume oferit subculturii pentru tineri, care predomină în primul rând în Republica Democratică Congo și Republica Congo, ai căror reprezentanți poartă haine scumpe și elegante (costume de afaceri sau ținute de culori aprinse), care adesea contrastează brusc cu nivelul de trai al oamenilor din aceste țări.

John Wessels/liber-profesionist

Un copil congolez privește prin fereastra unei școli care este folosită noaptea ca adăpost pentru aproximativ 10 000 de congolezi care au fugit de luptele recente din provincia Ituri.

Adrian Câțu/liber-profesionist – „Patric”

Patric Colosvari își îmbrăcă tricoul în ziua lui de naștere când a împlinit 11 ani, la trei săptămâni după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru a-i corecta malformația inimii. El este unul dintre cei 500 de copii din România care anual sunt tratați, însă, din lipsa medicilor specializați, mii de copii sunt nevoiți să aștepte rândul la operație. Patric a avut noroc. Un ONG local a organizat o echipă chirurgicală din Marea Britanie ca să vină să-l opereze.

Elif Öztürk/Anadolu Agency – „Școala Internat din Kalapo”

Un elev malian ține o bucată de lemn în mână la internatul Kalapo din Bamako, Mali. Kalapo este un internat de educație religioasă din Bamako. Mali nu are un sistem educațional adecvat din cauza condițiilor economice. De aceea, elevii sunt nevoiți să studieze de pe aceste plăci de lemn pe care învață și să scrie.

Taguri: #POY 2019
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente