(video) Andrei Năstase: „Guvernul întârzie nepermis de mult să ia măsuri urgente pentru susținerea populației și a antreprenorilor”

AndreiNastaseDIEZ (2)

Guvernul Chicu întârzie nepermis de mult să vină cu măsuri urgente pentru atenuarea impactului nefast al crizei social-economice, consideră președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

„Platforma Demnitate și Adevăr a avut un şir de consultări cu asociaţiile de business, antreprenori şi persoane afectate de situaţia de criză în care ne aflăm şi consideră necesar să iniţieze de urgenţă o comunicare reală şi eficientă cu factorii de decizie ai momentului privind atenuarea impactului nefast al crizei social-economice. Guvernul întârzie nepermis de mult să vină cu propuneri serioase în acest sens, dar acum ca niciodată este nevoie stringentă de un plan guvernamental punctual și etapizat privind susținerea populației și a antrepenorilor.
Platforma DA a intervenit nu o singură data cu propuneri sincere de colaborare cu guvernarea în aceste condiţii dificile, dincolo de presupuse avantaje electorale, şi continuăm să insistăm pe acest principiu de maximă responsabilitate politică. Totodată, specificăm că deja de mai multă vreme se impun unele măsuri de urgență, pe care statul trebuie să le propună în zilele imediat următoare, delimitând competențele exclusive ale guvernului și ale parlamentului:

#1. Rectificarea cardinală a bugetului prin renunțarea la mai multe investiții capitale, în primul rând la investiții în domeniul administrației publice centrale, unde trebuie să rămână bani alocaţi pentru strictul necesar – salarii și pensii. Calculele aproximative arată că prin reducerea cu până la 30 % din
cheltuielile autorităților publice centrale și renunțarea la mai multe investiții capitale, s-ar putea economisi câteva miliarde de lei. Acum prioritară este identificarea urgentă a surselor de supravieţuire pentru cetăţenii și antreprenorii Republicii Moldova!

#2. Solicitarea imediată a sprijinului financiar din partea partenerilor externi și majorarea volumului împrumuturilor de la băncile comerciale de către Ministerul Finanțelor.

#3. Dublarea salariilor medicilor și ale întregului personal medical și majorarea substanțială a resurselor financiare alocate pentru procurarea echipamentelor de protecție.

#4. Alocarea resurselor pentru finanțarea parțială a șomajului tehnic impus salariaților, precum și a sistării activităţii comercianților mici, intervenită în urma închiderii piețelor.

#5. Amânarea achitării contribuțiilor sociale și medicale, precum și a TVA pentru întreprinderile din domeniile HoReCa, comerț cu produse nealimentare și industria conexă, industria ușoară, Industria din ZEL, agricultură, turism, aviație etc. pentru minimum șase luni.

#6. Introducerea moratoriului la controalele de stat până la finele anului.

#7. Necalcularea penalităților la achitarea serviciilor comunale pentru cel puțin trei luni cu creditarea de stat a furnizorilor serviciilor respective.

#8. Negocierea guvernului și BNM cu băncile comerciale privind reeșalonarea creditelor pentru agenți economici și populație pentru cel puțin șase luni.

E nevoie și de alte măsuri de sprijin, mai ales pentru IMM, care urmează să fie introduse gradual pe parcursul anului, însă acțiunile enunțate mai sus sunt stringente. Toate aceste acţiuni, evident, nu vor contracara plenar impactul negativ al crizei social-economice survenite în urma declarării stării de urgenţă, dar îl vor atenua considerabil, contribuind la menţinerea vitalităţii economice şi a surselor de existenţă, iar ulterior la refacerea competentă şi eficientă al domeniului social-economic al Republicii Moldova”, spune Andrei Năstase.

Taguri: #Tinerii DA
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente