O serie de 12 documentare despre viețile și operele celor mai mari artiști din istorie așteaptă să fie vizionate. Filmele care sunt disponibile gratuit și vă vor deschide porțile în universurile lui Brâncuși, Picasso, Francis Bacon, Dali, Caravaggio, Rembrandt, Andy Warhol, Van Gogh, Diego Velázquez, Raphael și J.M.W. Turner.

Detaliul care îi leagă pe toți acești artiști este conexiunea evidentă dintre locurile în care au copilărit și lucrările create mai târziu în viață.

Lista acestor 12 documentare este selectată de URBAN.

Documentarul realizat de TVR și Televiziunea Franceză despre Constantin Brâncuși pune în context cele mai cunoscute opere ale artistului

Intitulat „Brâncuși sau școala de a privi”, documentarul TVR dezvăluie legătura dintre creațiile lui Brâncuși și copilăria artistului născut în satul Hobița de lângă Târgu Jiu.

Filmul urmărește cronologic opera lui Brâncuși de la ramele create la Școala de Ucenicie din Craiova, la sculpturile grecești din perioada de studiu la Arte Frumoase în București și descoperirea limbajului personal în atelierul din Paris.

„Școala de a privi” este redată prin contextul oferit fiecărei lucrări cunoscute, de la numeroasele versiuni ale „Sărutului” până la „Coloana Infinitului” inspirată de stâlpii din curtea casei părintești. Acestea pun într-o lumină familiară opera lui Brâncuși, iar filmările îi aduc un tribut artistic prin secvențe și jocuri de lumini dramatice.

Pe Amazon Prime Video puteți viziona documentarul On the Wings of Brâncuși

A fost lansat în 2018 și include comentariile lui Roy Lichtenstein, Donald Judd, Dan Flavin și Isamu Noguchi.

Înregistrările au început în 1995, când a avut loc retrospectiva Brâncuși de la Philadelphia Museum of Art, filmările au fost realizate la inițiativa muzeului.

Povestea lucrărilor lui Picasso, spusă de moștenitorii și apropiații săi în Magic, Sex & Death

„Pablo Picasso – Magic, Sex & Death” a fost o serie de trei episoade difuzate pe Channel 4 în Marea Britanie. Documentarul lansat în 2011 a fost produs și povestit de prietenul și biograful lui Picasso, istoricul de artă John Richardson.

Documentarul include povești spuse de moștenitorii geniului spaniol: Paloma Picasso, Bernard-Ruiz Picasso, Claude Picasso, dar și de Francoise Gilot și Sylvette David, două dintre amantele-muze ale artistului.

Îl puteți urmări mai jos începând cu primul episod la minutul 49.05 și al treilea episod de la minutul 0.0.

Dintre numeroasele documentare despre opera lui Picasso, cel mai cunoscut este „Misterul lui Picasso” din 1956. Artistul s-a lăsat filmat în timpul în care a pictat 20 de lucrări care au fost distruse imediat după aceea. Astfel, documentarul este singura mărturie a operelor.

Filmul documentar regizat de Henri-Georges Clouzot a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Cannes în 1956. Poate fi văzut pe Amazon Prime.

Una dintre cele mai fascinante expoziții cu operele lui Picasso a fost deschisă în luna ianuarie la Londra.

Viața și opera celui mai controversat pictor britanic, Francis Bacon, au fost explicate de prietenii săi în documentarul A brush with violence

Documentarul BBC din 2017 îl cataloghează pe Francis Bacon ca fiind „cel mai gălăgios, obraznic, bețiv, dar și cel mai căutat artist britanic al secolului al XX-lea”.

Bacon s-a autointitulat „Stăpân al Dezordinii” și „Transmițător al Violenței Artistice”. Și-a creat o imagine de bărbat răzvrătit, agresiv, care s-ar fi potrivit perfect cu lucrările sale.

Filmul care acoperă viața lui Francis Bacon din anii ’60 până la moartea lui din 1992 dezvăluie personalitatea misterioasă și complexă a faimosului artist britanic care a revoluționat arta de după al Doilea Război Mondial.

Documentarul leagă anxietatea și disconfortul resimțite în lucrările lui Bacon cu violența stilului artistic și viața personală ieșită din comun a unui om cu o imaginație extraordinară.

După moartea sa, Bacon a devenit unul dintre cei mai bine vânduți artiști din lume cu două lucrări vândute cu peste 70 de milioane de dolari, Portrait of George Dyer Talking și Three Studies for a Portrait of John Edwards și alte două cumpărate pentru peste 100 de milioane de dolari: Triptych din 1976 și Three Studies of Lucian Freud din 1969.

Biograful care însoțește cu poveștile sale documentarul despre Salvador Dali a căutat să descopere fricile, temerile și cele mai neplăcute părți ale faimosului artist

Documentarul vorbește despre exhibiționism, despre frica de propria sexualitate, despre timiditate și despre impostura de a poza într-un geniu până când lumea a ajuns să îl creadă. Punctul culminant îl reprezintă imaginile cu Dali din ultimele luni de viață, pe patul de spital de unde oferea interviuri.

Partea 1

Partea 2

Documentarul despre Caravaggio lansat în 1976 este cel mai elegant portret al artistului realizat vreodată

Documentarul îl dezvăluie pe Caravaggio ca pe un maestru al umbrelor, un artist rebel, agresiv, învăluit în mister, care a revoluționat perioada barocului prin ilustrarea realismului emoțiilor umane. Stilul său i-a inspirat și i-a format pe Rubens, Rembrandt și Bernini.

Documentarul despre Rembrandt dezvăluie secretele tehnicii de geniu care a revoluționat portretistica

Documentarul abordează diferențele dintre tablourile ucenicilor și cele ale maestrului și găsește un răspuns la întrebarea: „Cum deosebești un tablou original al lui Rembrandt de eventuale falsuri?”.

Pentru contextul vieții personale a lui Rembrandt și felul în care i-a influențat creația de la personajele față de care avea o afinitate până la culorile și nuanțele preferate, aveți un alt documentar mai jos.

Mai jos veți găsi o colecție cu 546 de tablouri pictate de Rembrandt și de ucenicii săi.

Documentarul cu Andy Warhol spune o poveste contrastantă: un artist extrem de timid și introvertit, care a devenit centrul atenției și a personificat conceptul de „faimă”

Andy Warhol: A Documentary Film descrie transformarea unui tânăr cu o mulțime de frici și nesiguranțe într-un superstar pop-art care a reinventat sistemul de la Hollywood și toate reclamele pe care le vedem în online, pe străzi sau la televizor.

Partea 1

Partea 2

Deși este neînțeleasă de mulți, arta lui Jeff Koons creează fascinație și interes de peste 40 de ani. Documentarul Diary of a seducer, imagine… ii dă voie artistului să-ți explice lucrările vândute cu zeci de milioane de dolari

Documentarul despre Jeff Koons a fost filmat de BBC în 2014 și 2015, când retrospectiva operelor sale a fost expusă la Whitney Museum în New York, la Centrul Pompidou din Paris și la Guggenheim în Bilbao. Include aproximativ 150 de lucrări, inclusiv faimosul gazing ball care a fascinat lumea întreagă, de la Lady Gaga până la câștigătorul premiului Nobel pentru Neurologe, Eric Kandel.

Documentarul despre Van Gogh este o călătorie prin locurile care l-au inspirat pe maestrul olandez

Filmul urmărește traseul cronologic al vieții lui Van Gogh în căutarea locurilor și a poveștilor care au inspirat cele mai memorabile tablouri.

Documentarul despre Velázquez pornește de la cel mai dezbătut tablou baroc din istorie – Las Meninas

Fiind realizat de National Portrait Gallery din Londra, documentarul despre Diego Velázquez spune povestea unui artist răsfățat la Curtea Regală a Spaniei pentru cea mai mare parte a vieții sale.

Alte două documentare produse de BBC sunt dedicate pictorului J.M.W. Turner și geniului renascentist Raphael

Documentarul dedicat vieții și carierei lui J.M.W. Turner

Pentru cariera lui Raphael, BBC a creat un documentar dramatizat care încearcă să refacă povestea vieții pictorului italian în stilul britanic, cu mult sarcasm.