Deputata Inga Grigoriu a anunțat azi că Platforma DA vine cu o listă de măsuri care ar trebui să ajute persoanele din industria ușoară din Moldova.
„În sectorul industriei ușoare, implicit cea a confecțiilor, activează circa 30 000 de angajați. Acești oameni sunt gata să ajute, doar să le dăm de lucru. Este de prerogativa guvernului să se îngrijească de ei.
De aceea, fracțiunea parlamentară Platforma DA propune o serie de măsuri pe perioada stării de urgență în ajutor antreprenorilor din breaslă. Ei sunt acum o verigă importantă în protejarea societății noastre, a medicilor, a polițiștilor și a tuturor celor care stau în primă linie”, spune deputata Inga Grigoriu.
„Nu din auzite, cunosc problemele cu care se confruntă industria confecțiilor, dar această perioadă plină de incertitudini i-a pus cu totul la pământ pe cei din breaslă.
Unele dintre fabricile de textile nu au capacitatea deplină pentru a achita salariile, agenții economici fiind determinați să trimită lucrătorii fie în vacanță forțată pe un termen nedeterminat, fie în concedii medicale sau pentru îngrijirea copiilor sau să își sisteze activitatea în contextul stării de urgență declarate.
Comenzile din sector s-au redus dramatic, de la 35 la 60 %, precum și volumul de producție. De asemenea, se diminuează comerțul cu bunuri destinate piețelor de desfacere din România, Franța, Spania, Italia.
Pe lângă toate aceste aspecte, agenții economici trebuie să își onoreze costurile pentru chirie și utilități. Or, nu poți pur și simplu să îți scoți tot echipamentul dintr-o încăpere și să stai închis pentru câteva luni de zile fără a avea măcar o claritate sau un suport din partea instituțiilor statului.
Astfel, afacerile din domeniul industriei ușoare sunt printre principalele domenii de activitate care vor fi cele mai lovite de această criză.
De aceea, vrem să cunoaștem care sunt măsurile ce vor fi întreprinse de guvern în raport cu această breaslă.
Vă pot spune că antreprenorii din domeniul textilelor nicidecum nu vor să stea deoparte și doar să aștepte susținere din partea statului. Ba mai mult decât atât, ei sunt gata să stea în primă linie, alături de medici, polițiști, primari, consilieri.
Ei sunt gata să se reprofileze, producând echipamente de protecție atât de necesare astăzi. Fabrici și ateliere de confecții sunt de ordinul sutelor în R. Moldova, poate chiar mai multe.
Guvernarea trebuie doar să dispună de voință și organizare și să asigure producătorii ori cu materie primă necesară, ori să le permită să o identifice de sine stătător, dar respectând rigorile impuse.
În contextul celor expuse mai sus, Platforma DA va veni cu o serie de propuneri privind susținerea antreprenorilor din sectorul industriei confecțiilor ce reprezintă o verigă atât de importantă în economia R. Moldova”, scrie Inga Grigoriu la 23 martie 2020.