„Guvernarea trebuie să regândească bugetul pentru anul curent. Conceptual. Cardinal.
Ne așteaptă o criză social-economică de proporție inedită. Deja sunt afectați drastic antreprenori din domeniile: alimentație publică, comerț, turism, transport de toate tipurile, hotelier, textil. În foarte scurt timp se vor diminua substanțial exporturile și remitențele. Plus la asta, șomerii nu vor avea unde pleca peste hotare.
Este necesar ca, dincolo de relaxarea fiscală pentru mediul de afaceri (care întârzie), autoritățile să redirecționeze marea majoritate a resurselor bugetare pentru susținerea salariaților și a antreprenorilor care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea. Totodată, nu înțeleg de ce guvernul așa și nu s-a adresat către partenerii externi cu solicitarea asistenței financiare și tehnice.
Azi, deputații Platformei DA au înregistrat un alt pachet de proiecte de legi menite să soluționeze legal problema staționării întreprinderilor în situația de criză epidemiologică și disponibilizarea temporară a angajaților. La moment, statul cam s-a spălat pe mâini și a lăsat să certe patronii și salariații între ei în condițiile insuficienței acute de mijloace financiare la întreprinderi. Atenționăm că alte state europene, inclusiv și România, au intervenit în acest proces cu injecții financiare semnificative.
Propunem ca în situația de criză epidemiologică, în cazul sistării activității întreprinderilor, patronii și statul să împartă sarcina financiară pentru susținerea angajaților. Angajatorul ar achita o treime, iar bugetul social ar plăti 50 % din salariile persoanelor trimise forțat acasă. Totodată, propunem ca statul să aibă grijă și de patentarii-comercianți care suferă enorm după închiderea piețelor. Pentru marea majoritate dintre ei, acest comerț cu amănuntul a fost unica sursă de existență”, scrie Alexandru Slusari.