Cristian Sîrbu are doar 18 ani și este cel mai tânăr consilier din Republica Moldova. Acesta activează în Consiliul din Strășeni din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Echipa #diez a fost curioasă să afle cum e să iei decizi importante la vârsta când abia îți este permis să votezi.
Cum e să te știi cel mai tânăr consilier din Moldova
„Mă simt onorat să demonstrez că și tinerii pot să guverneze la nivel local și să aibă un impact asupra dezvoltării societății. În linii generale, viața mea nu s-a schimbat după ce am fost ales în calitate de consilier al orașului Strășeni, pentru că eram activ și până a fi ales. M-am implicat anterior într-o Asociație Obștească, fiind membru al Consiliului de Administrare A.O „Voiajorii Moldovei”, filiala Strășeni. Acum încerc să fiu vocea demnă a tinerilor din or. Strășeni și să vin cu inițiative bune pentru comunitatea în care am fost ales”, spune Cristian.
Cele mai importante probleme din Strășeni
„Consider că una dintre cele mai stringente probleme pentru tinerii din orașul Strășeni este lipsa unui consiliu local de tineret, care să atragă proiecte pentru localitate și să promoveze politici de tineret. Ar fi inoportun să mă axez numai pe politici de tineret în mandatul meu de consilier, deoarece în orașul Strășeni există foarte multe probleme actuale care necesită o abordare serioasă din partea autorităților.
Actualmente, ne confruntăm cu o criză de mediu din cauza poluării apelor. Apele menajere sunt vărsate în albia râului Bâc și acest lucru afectează, în mod direct și locuitorii municipiului Chișinău. În acest sens, întru soluționarea acestei probleme, depunem toate eforturile pentru finalizarea unui proiect – construcția unei stații de epurare la periferia orașului Strășeni”, explică Cristian.
Cu ce inițiative a venit/sau planifică să vină Cristian
„Principalul meu obiectiv este să contribui la promovarea spiritului civic în rândul tinerilor, prin crearea Consiliului Local de Tineret Strășeni. Prin intermediul acestui consiliu, intenționez să atrag fonduri și să contribui la formarea altor tineri, viitori consilieri locali.
De asemenea, optez pentru ameliorarea situației câinilor vagabonzi. Pentru soluționarea acestui caz, intenționez să fac campanii de advocacy și să atrag investiții atât din bugetul local, cât și din exterior.
Consider că aceste inițiative vor putea fi îndeplinite numai cu sprijinul echipei de consilieri din care fac parte”, spune Cristian.
Implicarea tinerilor în politică, dacă e necesară și cum e necesară
„Tinerețea nu este o virtute. În Republica Moldova și nu doar, sunt tineri care pot și fac mult mai multe lucruri bune decât majoritatea politicienilor care fac politică de foarte mulți ani. În consecință, mastodonții politicii moldovenești schimbă culorile sau funcțiile înalte, nu și situația din stat. Rezultatele lor noi le-am văzut, iar în consecința deciziilor luate de aceștia, trăim așa cum trăim. Consider că tinerii care au capacități, dorință și voință de a aduce un suflu nou și idei bune sunt bineveniți și trebuie să se implice. În acest sens, mulțumesc mult echipei Tinerii DA în care m-am regăsit și care a promovat mai mulți tineri care au fost aleși în diferite funcții elective”, adaugă Cristian.
Sfaturi pentru cei care ar vrea să se implice în politică la nivel local
„Fiecare are dreptul să se implice, să candideze și nu trebuie să ezite s-o facă dacă intențiile lor sunt corecte, dacă au capacități și dorință de a face lucruri bune. Eu îndemn toți tinerii să se implice atât în activități civice, cât și politice, or orice implicare te dezvoltă personal, profesional și poate genera lucruri bune pentru comunitățile din care facem parte”, conchide Cristian.