În Antarctica a fost înregistrată cea mai mare temperatură din istorie. Recordul a fost înregistrat pe Insula Seymour

c7a7991ebd5c5f3a7aa552d043b992e0
Foto: The Quebec Telegram

În luna februarie, în Antarctica a fost înregistrată cea mai mare temperatură din istorie. Recordul de 20,75 grade Celsius a fost înregistrat pe 9 februarie pe Insula Seymour, cunoscută şi sub numele de Marambiode.

Omul de ştiinţă Carlos Schaefer a subliniat însă că această temperatură nu indică o tendinţă a schimbărilor climatice, ci este doar un semn că se întâmplă ceva diferit în această regiune. Insula Seymour, care adăposteşte o bază ştiinţifică argentiniană, este una dintre insulele situate în largul Peninsulei Antarctice, scrie agerpres.ro.

Omul de ştiinţă, specializat în studierea permafrostului, a declarat că înregistrarea acestei temperaturi a fost realizată în cadrul unui proiect de cercetare de 20 de ani dedicat studierii impactului schimbărilor climatice asupra solurilor permanent îngheţate.

„Nu putem folosi această temperatură pentru a anticipa schimbările climatice în viitor. Este o informaţie la un moment precis”, a insistat el.

Pe 6 februarie, la baza argentiniană Esperanza, s-a înregistrat o temperatură record de 18,3 grade. Recordul anterior, de 17,5 grade, datează din 24 martie 2015, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie din Argentina.

După un deceniu record, care s-a încheiat cu un an 2019, al doilea cel mai cald înregistrat vreodată pe planetă, anii 2020 încep pe aceeaşi tendinţă.

Ianuarie 2020 a fost cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată pe planetă, potrivit Serviciului european Copernicus privind schimbările climatice şi Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA).

NOAA şi-a publicat joi estimarea: temperatura medie la suprafaţa globului a fost cu 1,14 grade Celsius mai ridicată decât media secolului XX şi cea mai ridicată de la începuturile măsurătorilor în 1880.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente