(interviu) Olesea Stamate: „Un singur deputat sau o singură deputată nu poate schimba multe; e nevoie de lucru în echipă”

stamate sandu
Foto:molodva24.info

În data de 18 ianuarie 2020, PAS a anunțat că Olesea Stamate va candida pentru alegerile parlamentare noi de pe circumscripția nr. 38, Hâncești, din partea partidului. Declarația a fost făcută după Consiliul Național Politic al PAS. Echipa #diez a fost curioasă să vadă de ce ministra justiției din guvernul Sandu candidează tocmai la Hâncești și ce vrea să facă dacă devine deputată în Parlamentul Republicii Moldova.

– De ce Olesea Stamate a decis să candideze în circumscripția Hâncești?

– A fost un proces mai lung. Știu că la înaintarea candidatului în această circumscripție au fost câteva etape premergătoare. Au fost discuții cu alți potențiali candidați care au refuzat, au fost discuții cu alte partide pentru identificarea unui candidat comun. În cadrul acestor discuții, a apărut numele meu la propuneri și am fost întrebată de Maia Sandu dacă aș dori să candidez. M-am sfătuit cu familia și am acceptat; sunt convinsă că lupta pentru justiție este cea mai importantă și că trebuie să o continuăm cu orice ocazie. Platforma parlamentară este o oportunitate bună în acest sens.

– De ce ar trebui oamenii din Hâncești să o voteze pe Olesea Stamate

– E clar pentru oricine că alianța asta între democrați și socialiști nu duce țara spre bine. Suntem în izolare internațională. Uniunea Europeană, România și Ucraina transmit mesaje clare de neîncredere în această construcție guvernamentală. Guvernarea caută bani în Rusia, Belarus, Turcia, dar nimeni nu oferă împrumuturi și în consecință plătesc cetățenii simpli prin scumpirile în lanț.

Este evident că un singur deputat nu poate schimba multe, e nevoie de lucru în echipă. Eu sunt parte a echipei Maiei Sandu și am pregătirea și experiența să apăr în parlament interesele oamenilor simpli. În plus, sunt un specialist în proiecte europene și pot ajuta localitățile din Hâncești să obțină finanțare pentru a repara drumuri, construi apeducte și stații de epurare pentru a dezvolta turismul rural și proiecte în agricultură. Și Uniunea Europeană și România rămân alături de cetățenii Moldovei, chiar și cu un guvern incompetent. Proiectele cu finanțare europeană vor trece treptat spre autoritățile publice locale. E important ca localitățile din Hâncești să atragă acești bani pentru dezvoltare și crearea locurilor de muncă.

– Cum s-a întâmplat că în circumscripție s-a mai înaintat un candidat membru al PAS?

– Eu nu sunt membru de partid și am aflat abia recent despre situația din Hâncești. Din câte știu, e un conflict local. Mi-aș dori ca situația să se clarifice până în ziua alegerilor, pentru că nu e o situație plăcută. Trebuie să înțelegem că avem oponenți extrem de abili și motivați să rămână la putere și ei vor folosi orice fisură în rândurile opoziției pentru a ne dezbina și pentru a ne slăbi. Numai uniți avem vreo șansă.

– Ce va face Olesea Stamate dacă ambii candidați PAS vor lua puțin sub candidatul PSRM sau PD

– În fiecare zi mergem în teritoriu în localitățile din Hâncești. Semnalele pe care le primesc de la oamenii de pe loc sunt foarte încurajatoare. Spre exemplu, noi am planificat strângerea de semnături să o facem într-o săptămână, ca să putem vizita fiecare sat și oraș din circumscripție, dar am colectat 500 de semnături chiar în prima zi. Există o susținere mare a partidului și mai ales a Maiei Sandu în Hâncești și sunt sigură că împreună cu echipa vom reuși o campanie bună și vom câștiga.

– De ce contează atât de mult acest loc în parlament?

– Cred că aceste alegeri demonstrează iarăși cât de prost este acest sistem electoral agreat de Plahotniuc și Dodon în 2017. Cetățenii plătesc pentru un nou exercițiu electoral, în loc să aibă loc suplinirea automată, din listă, a deputaților. Dar dincolo de asta, cred că e o șansă să transmitem guvernării democrat-socialiste ce credem despre ei. Dacă hânceștenii vor trimite candidații socialist și democrat la gunoi, cred că mesajul ar putea clătina această guvernare. De asta cred că sunt niște alegeri foarte importante.

– Ce a reușit și ce nu a reușit Olesea Stamate în calitate de ministră a justiției

– Cred că echipa Maiei Sandu a reușit, pe lângă fugărirea lui Plahotniuc din Moldova, un lucru enorm – să desfacă nodul gordian din justiție. Și între judecători și între procurori a fost desfăcut cartelul care se baza pe sistemul lui Plahotniuc și justiția a început să fiarbă. Acest proces de frământare internă, de conflicte, repoziționări nu ar fi fost posibil fără catalizatorul Maia Sandu. Am reușit să convingem partenerii europeni că este necesar să facem o evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor – procese care nu sunt de regulă acceptate de Comisia de la Veneția. Practic finalizasem proiectul de lege în baza recomandărilor comisiei.

Dar reforma propriu-zisă a fost împiedicată de socialiști. Ei au oprit multe legi esențiale și nu ne-au permis să curățăm sistemul prin evaluarea externă, să schimbăm imaginea sistemului ca să atragem justițiari tineri, curajoși în sistem. Nu poți face asta în cinci luni. Și nu am obținut aceste lucruri pentru că Dodon și socialiștii niciodată nu au dorit o reformare veritabilă. Și asta se vede acum cu ochiul liber, când vedem că legile care le scriu au un singur scop: să subordoneze justiția total actualei conjuncturi.

– Oponenții vă acuză de organizarea defectuoasă a concursului pentru funcția de procuror general și de căderea guvernului. Cum le răspundeți?

– E o poveste pe care o repetă socialiștii ca să își liniștească propriii alegători. Trebuie să înțelegem că alegătorii socialiști nu sunt deloc fericiți cu pactul dintre Dodon și democrați. Alegătorii socialiști la fel își doresc justiție corectă, la fel văd cum au loc hoțiile nepedepsite și la fel de mult suferă din cauza scumpirilor. Guvernul a fost dat jos prin votul din parlament, când democrații și socialiștii au votat căderea guvernului. Și înțelegerea dintre ei era confirmată demult, a recunoscut-o și Dodon. În ce privește concursul, el a fost viciat. Și pentru oricine care a urmărit procesul e clar cine l-a viciat și în favoarea cui. Informațiile sunt publice.

– Am citit pe câteva site-uri de știri despre milioanele Olesei Stamate. De unde sunt banii?

– Datele sunt din declarația de avere și de interese depusă la CEC. Soțul meu e director al reprezentanței unei companii de telecomunicații străine în Moldova și în ultimii doi ani a avut un salariu de peste trei milioane de lei. Eu, respectiv ca director al unui ONG, am câștigat de zece ori mai puțin, din păcate. Dar ceea ce nu menționează aceste știri este că familia noastră a achitat doar în impozite pe venit peste 1,4 milioane de lei în această perioadă, în timp ce unii concurenți de pe circumscripție, care au patru case și afaceri profitabile, au trăit oficial cu 8 000 de lei pe lună, ceea ce e evident o jignire adusă la adresa bunului simț. Dacă nu aveam acest suport financiar oferit de soțul meu, nu sunt sigură că m-aș fi implicat în politică.

– Care e sensul să te implici în politică dacă imediat se toarnă zoaie peste tine?

– Pentru că am trei copii, pentru că sunt jurist de vocație și pentru că văd câtă nedreptate și cât furt este în jurul nostru. Nu sunt un om care să lase mâinile în jos, eu cred în puterea cuvântului, în puterea înțelegerii dintre oameni, în capacitatea unei societăți de a se transforma. Și Moldova are nevoie de transformare, noi trebuie să trecem la alt model de funcționare a societății. Modelul în care cei de la putere fură toată valoarea adăugată generată de societate e perdant pentru toți. Din cauza hoților de la putere, pierdem ocazii enorme de a ne moderniza economia și de a ne integra în Uniunea Europeană, pentru a ne asigura definitiv securitatea și respectul pentru drepturile omului.

Miza e foarte mare. Dacă generația noastră nu va face această schimbare, mă tem că exodul masiv al populației va reduce definitiv șansele Moldovei de a se salva.

– Ce se va întâmpla în 2020 în Moldova

Dacă va rămâne acest guvern în funcție, vor continua schemele și va înflori corupția. Oamenii simpli vor trebui să plătească mai mult pentru bunurile de larg consum. Va fi multă nedreptate, pentru că în justiție revin oamenii din sistemul vechi. Dar sunt și motive de speranță. Ne bucurăm de o susținere aproape necondiționată din partea României și Uniunii Europene și vor urma proiecte de dezvoltare locală, care vor evita guvernul.

Vom avea alegeri prezidențiale și vom putea, poate pentru prima dată în istoria Moldovei, să fim mândri de președintele nostru. Totul depinde de oameni. Eu știu că mulți nu cred, dar uneori o mână de oameni energici e tot de ce ai nevoie pentru a schimba radical o situație spre bine.

– Un mesaj pentru tinerii din Moldova care își doresc să plece în altă țară.

– Dacă sunt atrași de o oportunitate concretă, care le oferă condiții de a crește pe plan personal și profesional, să încerce. Lumea e enormă, iar Moldova adevărată e în suflet. Sunt mulți oameni care de zeci de ani sunt peste hotare, dar fac pentru Moldova infinit mai mult decât unii politicieni din parlament.

În același timp, avem nevoie de tineri energici, curajoși și deștepți aici, în țară. Parlamentul a „întinerit” în legislatura aceasta și cred că tendința e clară. Tinerii au ocazia să-și spună cuvântul și să pună umărul la dezvoltarea acestei țări. Am cunoscut mai mulți străini care au locuit în Moldova câte patru-cinci ani și au îndrăgit acest „colț de rai”. Sunt multe exemple în lume unde țări mici, fără mari resurse naturale, au devenit prospere. Eu cred că putem face asta și la noi în țară, dar trebuie să facem ordine. Iar tinerii sunt o resursă excelentă în această privință.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente