Tânăra designeră Mihailov Otilia a creat proiectul A N D R O G I N în cadrul primei ediții de Fashion Project în cadrul Universității Tehnice a Moldovei.

Fiind inspirată de stereotipurile de gen din societate, tânăra creatoare a decis să vorbească despre deconstrucția acestora prin modă. Astăzi moda nu este interesată de feminizarea bărbaților sau de a emascula femeile, ci mai degrabă încearcă să estompeze divizarea masculină/feminină și elimină aceste etichete.

Așa cum îmbrăcămintea este cel mai important punct de reprezentare al identității, designera a creat un compleu vestimentar care redă fluiditatea de gen într-un chip masculin.

„Chiar dacă au parametrii diferiți, relația dintre gen și modă este un punct important. Înseamnă că dacă societatea se schimbă, normele se schimbă și dacă normele se schimbă, se schimbă moda sau invers. Tocmai din acest motiv am ales să creez un costum bărbătesc din trei piese, dar nu cele pe care ne-am obișnuit să le vedem, dar o combinație între sacou, pantalon și fustă”, menționează tânăra.

Aceasta a urmat tendințele cromatice și constructive ale anului 2020, a îmbinat formele stricte ale sacoului clasic bărbătesc cu elementele delicate și feminine. În schimb, cromatic, a abordat elementele invers, formele stricte în imprimeu floral contrastant și culori vii, iar elementele feminine în negru, volanele și fusta, sunt și detașabile.

„Crinul prezent în costum este, la fel, o floare androgină, un simbol heraldic, floarea oamenilor cu statut, a nobililor și suveranilor; simbol al încrederii și al iubirii necondiționate, totodată și al mândriei, datorită tulpinii drepte a acestuia care nu se poate îndoi, ci se poate doar rupe, așa cum spune și zicala universală «se rupe, dar nu se îndoaie» despre oamenii mândri și orgolioși. De asemenea, costumul cuprinde tente istorice, renascentiste, dar și croi modern, care oferă comoditate și libertate în mișcare”, mai spune designera.