În raionul Cantemir s-au descoperit morminte de inhumație din Evul Mediu

collage

În timpul lucrărilor de de excavare a solului din satul Gotești, Cantemir, arheologii din cadrul Agenției Naționale Arheologice au fost informați despre o descoperire a unor morminte din Evul Mediu. Expediția s-a desfășurat în luna decembrie, iar acest lucru s-a făcut public abia acum.

În timpul lucrărilor de excavare, au fost descoperite schelete umane și distruse câteva morminte de inhumație, care aparțin unei necropole din Evul Mediu. Pe același teren din marginea de sud-vest a localității, au fost semnalate și vestigii arheologice din Hallstattul timpuriu (sec. XII-X î.Hr.)

Prin săpăturile arheologice de salvare, susținute de primăria comunei Gotești, au fost descoperite 10 morminte de inhumație și 10 gropi menajere datând din diferite perioade istorice. Toate complexele funerare, care conțineau schelete de adulți și copii, unele prevăzute cu sicrie de lemn, aparțin unui cimitir creștin din sec. XVI-XVII, datat pe baza unor monede ungurești și poloneze găsite în cinci morminte. Cele mai multe gropi erau lipsite de inventar sau conțineau puțină ceramică caracteristică pentru Hallstattul timpuriu (sec. XII-X î.Hr.). De asemenea, a fost identificată o groapă cu inventar ceramic și osteologic mai bogat, care se atribuie Evului Mediu târziu.

Sursă foto: ana.md


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit/-ă și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente