Universitatea #diez. Liuba Țobenco ne explică de ce la final de semestru nu doar notele contează, ci și numărul de credite

79827358_2654904461263714_3731376610767536128_n

Primul semestru de studii a luat sfârșit, iar în următoarele articole, studenții Universității #diez vor face totalizările și ne vor spune câte credite au acumulat, cum au dat examenele și cum a fost primul semestru într-un oraș departe de casă. Prima la tablă iese Liuba Țobenco, care învață „Communication and Media Science” la Corvinus University of Budapest.

Primul semestru a luat sfârșit și, într-un mod natural, se fac totalizările. Pentru studenți, aceasta înseamnă primirea notelor finale. Însă, la majoritatea universităților, nu doar notele contează, ci și numărul de credite acumulate. Voi explica ambele aspecte separat.

După cum am mai menționat, în primul semestru am avut opt obiecte: Foundations of Sociology, Social History, Strategic Communication, Introduction to Political Science, The Realm of Communication, Philosophy, Physical Education sunt obligatorii, iar Limba germană este electiv.

Credite

Fiecare dintre ele are un număr diferit de credite oferite, iar pentru a reîmprospăta memoria: creditele sunt puncte care se oferă pentru „completarea” fiecărui subiect. La finalul celor șase semestre de studii, trebuie să acumulezi nu mai puțin de 180 de credite.

Criteriile pe care trebuie să le completezi pentru a le primi variază în funcție de Seminar VS Lecture (curs). La seminare este un număr mic de studenți (de obicei în jur de 25-30), pentru a primi credite la seminar trebuie să îndeplinești toate cerințele pentru a avea nota finală satisfăcătoare (teme pentru acasă, examene, proiecte etc.) și să nu acumulezi mai mult de trei absențe per semestru. În cazul cursurilor, prezența fizică nu este importantă, ci doar nota finală trecătoare.

Note

La universitatea la care învăț se folosește sistemul de note de la 1 până la 5. Procentual, reușita este repartizată în felul următor:

# 87,5-100   [5/Excellent];
# 75,5-87    [4/Good];
# 62,5-75    [3/Satisfactory];
# 50,5-62    [2/Poor];
# 0-50     [1/Failure].

Spre deosebire de liceu, la universitate acest mod de convertire a procentelor în note este universal și folosit pentru evaluarea oricărei lucrări (de la mici quiz-uri până la examene semestriale).

La fiecare obiect, nota finală este acumulată într-un mod diferit. La unele subiecte nota depinde de o singură lucrare (ex: la Filozofie am susținut examen final, la Social History am scris o lucrare de cercetare care a înlocuit examenul), la altele este suma lucrului în timpul semestrului și punctele de la examen (ex: la Foundations of Sociology 40 % din nota finală se datora lucrului pe parcursul semestrului și 60 % reușitei de la examen). Un al treilea tip de notă finală este bazată doar pe lucrul din timpul semestrului (ex: La Strategic Communication 75 % din notă erau acordate în funcție de temele pentru acasă și 25 % – în funcție de implicarea în cadrul orelor). Educația fizică nu are notă finală, ci doar semnătura profesorului care confirmă prezența regulată.

Notele finale le afli online, pe platforma folosită de univresitățile din Ungaria – Neptun. Dacă nu ești mulțumit de nota la examen, ai posibilitatea să îl susții din nou de trei ori, însă doar nota de la ultimul examen susținut este validă (dacă ai primit 3 la primul examen și, reluându-l, ai acumulat 2, în final 2 este nota oficială). Dacă nu ai notă satisfăcătoare după niciuna din cele trei încercări, trebuie să reiei cursul (dacă este curs obligatoriu) pentru a fi eligibil pentru primirea diplomei de licență.

Liuba Țobenco

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente