(foto) Patru mii de kilometri parcurşi în regim electric la primul maraton care conectează Moldova cu Europa

Maraton electric1

Au parcurs 4 000 de kilometri cu automobile electrice. Aceasta a fost distanța parcursă de automobilele participante la primul #ElectricUltraMaraton care conectează Republica Moldova cu Europa.

Mașina proiectului „Orașe Verzi Durabile”, cu o autonomie de până la 280 km, și un SUV, cu autonomie de peste 400 km, au pornit din Chișinău pe 10 noiembrie. Automobilele au parcurs următoarele țări: România, Ungaria, Austria, Germania. În Germania, flotei de maşini s-a alăturat un alt model de automobil electric, de generaţie nouă, care a luat în premieră calea Republicii Moldova. Automobilele au revenit în țară pe 16 noiembrie.

Maraton electric
Maraton electric1

„A fost un maraton aventură cu multe provocări pe traseu. Am văzut pe viu diferenţele infrastructurii de încărcare a automobilelor electrice în ţările parcurse de coloana noastră de maşini, am acumulat o experienţă uriaşă de testare şi folosire a diverselor sisteme de infrastructură electrică din fiecare ţară pe care am parcurs-o. Această experienţă urmează a fi împărăşită publicului sub forma unor sfaturi practice cum să călătoreşti plăcut la distanţă lungă cu un automobil electric din Moldova”, spune Ilie Toma, iniţiator şi participant la maraton.

Maraton electric3
Maraton electric4

Expediţia a avut în flota sa un număr mic de maşini pentru a reda scenariul clasic al călătoriilor în afara ţării făcute de grupuri de familii sau prieteni. Şi modelele au fost selectate pentru a acoperi o paletă variată de consumatori: două automobile cu autonomie şi performanţe de top şi un automobil accesibil ca preţ, cu autonomie mai redusă, dar suficientă pentru a răspunde provocării.

Maraton electric5

„Promovăm şi încurajăm prin propriul exemplu condusul automobilelor electrice. A fost prima experienţă a maşinii noastre electrice de călătorie în afara hotarelor Republicii Moldova. Am acceptat provocarea şi pentru a sparge stereotipurile precum că maşinile electrice sunt potrivite doar pentru distanţe scurte”, spune Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialistă în comunicare în Proiectul „Oraşe Verzi Durabile”, participantă la expediţie.

Maraton electric6
Maraton electric7

ElectricUltraMaraton a demonstrat că se poate călători cu un automobil 100 % electric din Moldova spre ţările Uniunii Europene şi că Moldova e deja conectată la infrastructura europeană destinată automobilelor electrice. Un smartphone, conexiune la internet şi planificarea inteligentă a traseului e tot de ce ai nevoie pentru a te aventura cu automobilul tău electric la drum lung. Iar cu cât autonomia maşinii este mai mare şi tehnologiile mai moderne, cu atât experienţa devine mai plăcută.

49080312048_c49165e128_c
49080835296_d4051455db_c

#ElectricUltraMaraton a fost organizat de portalul web PiataAuto.md în parteneriat cu Proiectul „Oraşe Verzi Durabile”, finanţat de GEF şi implementat de PNUD Moldova şi în echipă cu reţeaua de farmacii Felicia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente