Situația epidemiologică prin gripă în țară, în perioada septembrie-noiembrie. Suntem mai sănătoși decât în sezonul trecut

Gripa-continua-sa-bantuie-prin-Moldova-Ministerul-Sanatatii-face-bilantul-cazurilor-de-imbolnaviri-si-decese-54066-1549018772

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă supravegherea epidemiologică a gripei, infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), cu monitorizarea circulației virusurilor gripali la nivel teritorial și național.

Conform datelor din septembrie până pe 10 noiembrie, morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivel de intensitate joasă, înregistrând o descreștere cu 8,2 % în comparație cu aceeași perioadă a sezonului precedent. În această perioadă au fost înregistrate 39 667 de cazuri IACRS, inclusiv 6 685 în prima săptămână din luna noiembrie și 1 267 de cazuri SARI, inclusiv 274 pe 1-10 noiembrie. Mai mult, Cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

În Laboratorul virusologic al ANSP au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale 90 de probe de la persoane cu infecții respiratorii virale acute (inclusiv 21 de probe în perioada 1-10 noiembrie), rezultatul fiind negativ pentru virusurile gripale și pozitiv în 34 de probe (inclusiv cinci în aceeași perioadă) la virusurile non-gripale.

ANSP menţionează că în republică a demarat campania de vaccinare antigripală, cu administrarea vaccinului tetravalent „Vaxigrip Tetra” împotriva gripei sezoniere, prioritar femeilor gravide și copiilor. Imunitatea după gripă persistă o perioadă lungă, dar este specifică numai tipului de virus gripal împotriva căruia a apărut și nu altor tulpini virale care diferă în fiecare sezon. De fiecare dată pentru sezonul nou se prepară și vaccin antigripal nou care include tulpinile de virus gripal identificate pentru viitorul sezon.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente