Primăria Chișinău – sub pericolul așa-zișilor activiști civici. Funcționari și interese meschine.

buticuri
Foto: mamaplus.md

Deseori aud problema ziarelor, difuzarea acestora, problema este una acută, or asta mă privește și pe mine. Iată de ce am încercat să discut cu oameni, să caut informații suplimentare, să văd ce spune Primăria municipiului Chișinău în acest sens, preturile de sector, dar și motoarele de căutare și iată ce am concluzionat.

Situația problematică din jurul difuzării ziarelor în Republica Moldova, dar în special în municipiul Chișinău, a apărut odată cu interesele meschine și de grup pe care le are practic fiecare funcționar public, fie pretor de sector, fie arhitect de sector etc. Chiar dacă difuzarea presei periodice este permisă potrivit legii și unei decizii a Consiliului municipal Chișinău, oricum aceasta nu se respectă, preturile de sector pur și simplu sabotează grosolan, ilegal, din interes, eliberarea schemelor pentru difuzorii de ziare.

Chiar dacă difuzorii de presă au fost lipsiți de spațiu din parcul Catedralei și Grădina Publică și au fost înlocuiți cu cei care comercializează cafea și înghețată, pizza și ceai doar pentru perioada estivală, care se încheie la sfârșit de octombrie și apoi să revină punctele de presă înapoi, vedem că, această regulă nu se respectă, presiune pe cei din parc nu se pune, iar mai marii activiști civici nici să se arată cu un mesaj în presă sau cu petiții la primărie sau preturi, poliție.

Mizeria de care dau dovadă unii este peste limita bunului-simț, dar și mai mult a legii. Or legea a stat și stă în capul mesei. Nimeni, dar absolut nimeni nu trebuie să atenteze la libertatea unei sau altei persoane, iar atacurile activitștilor și funcționarilor publici asupra difuzării presei este peste limita legii. Cele descrise ușor dacă s-ar fi respectat buchia legii, atunci acești activiști și funcționari publici urmau a fi diferiți justiției. Nu poți jigni, ponegri o persoană pe nedrept.

Drept exemplu, prevederile Codului Contravențional prevăd expres la art. 70:
    „(1) Calomnia, adică răspândirea cu bună ştiinţă a unor informaţii mincinoase ce defăimează o altă persoanăse sancţionează cu amendă de la 48 la 72 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore, cu amendă de la 72 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la trei luni la un an.”

Probabil vor urma acțiuni în instanța de judecată împotriva acestor denigratori și mai marii justițiabili, care pe lângă faptul că pun în pericol activitatea economică, mai lezează și imaginea celor implicați, ei fiind conștienți de aceste acțiuni, deci cunosc despre răspunderea care va urma.

Cred că interesul este evident, așa-numiții activitști civici propagă interesul agenților economici sub umbrela interesului social, primind probabil bani atât de la agenții economici, cât și de la anumite fundații.

Până la urmă ce înseamnă activist, unde găsim noțiunea, este inclusă într-un registru al ocupațiilor din Republica Moldova, sau totuși e un termen venit din afară și utilizat intens de grupuri de interes, pentru a manipula opinia publică?

Iată de ce interesul ziarelor este mai mult decât necesar. Obiectivitatea lucrurilor în secolul informațional este obligatorie. Avem nevoie de susținerea difuzorilor de ziare nu de a le pune piedici în activitate.

Igor

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente