Vrei un vin roșu bun, la un „preț pământesc”? Andrei Cibotaru recomandă cinci vinuri sub o sută de lei

PYMB2QKITE
Foto: Matthew Henry

Nu de fiecare dată un preț mare asigură o calitate bună și invers. Nu de fiecare dată ceea ce procurăm la un preț mai mic reprezintă un produs rău. Așa că, dacă vrei să savurezi un vin roșu bun, însă buzunarul nu-ți permite să lași mulți bani pentru acesta, să știi că există alternativă.

Andrei Cibotaru este cunoscut pentru activitatea sa de sommelier, dar și pentru blogul său, finewine.md. El a venit cu o recomandare (pe care o puteți găsi mai jos) tocmai potrivită pentru cei care caută un vin roșu bun, la un „preț pământesc”.

Dor Reserve Merlot 2016 Vinăria Bostavan

Dacă l-ați degusta în orb, ați spune că e un Saint Emilion de bază — are tot ceea ce trebuie să prezinte un Merlot. Arome de fructe roșii, sâmbure de cireșe, ciocolată, taninuri moi și catifelați, alcool echilibrat de 13 %, gust plăcut. Îl găsiți cu 80 de lei la Purcari Wine Bar.

IMG_6194-800x600

Roșu de Gitana 2017 Gitana Winery

Sunt zile în care vrei să guști un vin pur și simplu, de sete sau de împlinire că ai avut o zi bună de lucru. Roșu de Gitana este anume pentru astfel de momente. Cupaj din soiul local Rara Neagră și cel european, Cabernet Sauvignon, disponibil pe rafturi la un preț mult mai modest decât capacitățile sale. Roşu intens cu nuanțe rubinii, bogat în arome de fructe și marochin. Intens, structurat, cu taninuri moi — perfect pentru o fripturică sau niște plăcinte moldovenești. Aur la Berliner Wine Trophy, în top 50 Fine Wine Guide 2018. Îl găsiți cu 90 de lei pe Vincuvin.shop.

IMG_6219-800x600

Fautor 310 Altitudine Cabernet Sauvignon & Feteasca Neagră 2016

Cupaj de Cabernet Sauvignon și Feteasca Neagră, un vin de culoare roşu-granat, cu arome complexe de coacăză neagră, prune uscate şi note de piper proaspăt zdrobit. Posedă un gust catifelat, plin, taninuri denşi, bine structuraţi cu nuanţe de vişine. *310 reprezintă o gamă largă de vinuri de la vinăria Fautor, majoritatea fiind cupaje concepute pentru a fi savurate tinere, proaspete. Poate fi cumpărat cu 85 de lei la vinoteca Casa Dacă.

Fautor_310_Altitudine_Feteasca_Neagra-800x800

Animaliens Pinot Noir & Saperavi & Rara Neagră 2017 Castel Mimi

Cupajele se fac pentru ca fiecare vin să aducă ce are mai bun. Aici s-au îmbinat trei soiuri roșii legendare, originare din Franța, Georgia și Moldova. Iar fiecare soi a avut un aport deosebit, lejeritate de la Pinot Noir, fructuozitate de la Rara Neagră și consistență de la Saperavi. De o culoare frumoasă rubinie cu reflexii purpurii, buchet complex din fructe roșii, mure, vișine, vanilie și condimente. Se asociază foarte bine cu friptura moldovenească! Îl găsiți la cel mai mic preț, de doar 87 de lei, pe Alcomarket.

hihohio

Merlot 2011 Vinăria din Vale

Un vin din gama clasică de la Vinăria din Vale, care a obținut aur la majoritatea competițiilor internaționale, ca Mondial de Bruxelles sau Mundus Vini. Un compliment mare pentru un vin de 8 ani, apreciat, iată, destul de înalt de jurați în diferite competiții. Știți cât costă acest vin la Metro? 57 de lei — un RPC extraordinar și un argument în plus că vinurile bune nu trebuie întotdeauna să coste scump. Îl găsiți cu 70-80 de lei în majoritatea rețelelor comerciale.

1508-800x800

Voi cu ce vinuri autohtone ați completa lista?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente