(video) „Unii vor să mă ia cu ei, dar este interzis.” Buletinul de vot își povestește „viața” din perioada alegerilor

buletinul de vot

Comisia Electoral Centrală a aprobat vineri, 20 septembrie, modelele buletinelor de vot pentru alegerile locale generale și alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019. Pentru a afla totul despre viața unui buletin de vot, urmăriți videograficul de mai jos.

Viața buletinului de vot începe la Comisia Electorală Centrală de fiecare dată când au loc alegeri. Acesta este generat de un computer care programează conținutul, adică lista concurenților electorali din care tu vei avea de ales. Aici veți găsi mereu, de la stânga la dreapta, semnul sau simbolul concurentului electoral, numele său (că o fi candidat independent, partid sau bloc electoral) și un cerc în care vei aplica ştampila cu inscripţia „Votat”.

Mai departe, se stabilește dimensiunea și culoarea buletinului de vot (vezi mai multe detalii AICI). Apropo, dacă în aceeași zi au loc mai multe tipuri de scrutine, atunci culoarea acestuia e diferită pentru fiecare dintre ele. Când se cunosc toți parametri viitoarelor buletine de vot, urmează tipografia de stat. Și pentru ca buletinul să nu poate fi falsificat, acesta conține 14 semne de protecție, care nici nu se văd cu ochiul liber.

La tipărirea, repartizarea, transportarea, despachetarea și numărarea buletinelor asistă mereu membrii organelor electorale, reprezentanții concurenților electorali, mass-media și observatorii. Până în ajunul alegerilor, buletinele sunt depozitate la Consiliul electoral de circumscripție și apoi împărțite pe la birourile electorale ale secțiilor de votare, iar în această perioadă este păzit de polițiști.

În ziua alegerilor, buletinele de vot sunt despachetate și înmânate fiecărui alegător după prezentarea buletinului. La ora 21.00 se închid ușile secției de votare și fiecare dintre buletin de vot este numărat, iar rezultatele sunt trecute într-un proces verbal făcut public tuturor.

În scurt timp, acestea sunt împachetate și transmise, prin intermediul consiliului electoral, instanței de judecată, iar după jumătate de an, „viața” buletinelor de vot ia sfârșit prin nimicire.

Taguri: #CEC Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente