(foto) Un student de la UTM povestește cum e să studiezi fizica la unul dintre cele mai mari laboratoare din lume

exp

Emil Terman este unul din fericiții studenți ai FAF-UTM, care a cunoscut și s-a împrietenit în această vară cu peste 400 de tineri studioși din România, Germania, Franța, Malta, Kazahstan, Egipt, Azerbaidjan, India, Nepal, China, Coreea, Japonia, Rusia, Polonia, Danemarca, Marea Britanie, SUA, Spania – peste 90 de naționalități.

A avut și oportunitatea de a descoperi niște destinații de specialitate de vis, printre care acceleratorul de antimaterie – Antimatter Factory, detectorul CMS – The Compact Muon Solenoid, care i-au încărcat bateriile cu senzații tari și amintiri pentru o viață.

Emil Terman a ajuns în unul dintre cele mai mari laboratoare de fizică a particulelor din lume grație implicării într-un program de cercetare pentru studenții de la ciclurile Licență/Master – CERN Summer Student programme, desfășurat în Meyrin, Elveția, sub auspiciile uneia dintre cele mai cunoscute organizații mondiale de cercetare – Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (European Organization for Nuclear Research).

imglab
Imagini din laborator

„Am avut parte de o vară cu totul specială și una dintre cele mai plăcute experiențe, spune Emil. Dimineața făceam lecturi, la amiază mergeam la oficiu, iar serile le dedicam plimbărilor pe plajă. În weekenduri, cel mai des plecam cu colegii să ne plimbăm prin orașele de alături. Și pentru că Meyrin, o municipalitate din cantonul Geneva, este localitatea cea mai apropiată de laboratorul de fizica particulelor CERN, dacă eram mai norocoși, puteam să vizităm și niște destinații CERN, unice în lume. Am avut fericita ocazie să vizitez Antimatter Factory și detectorul CMS – The Compact Muon Solenoid. Construit în jurul unui imens magnet solenoid, CMS are forma unei bobine cilindrice de cablu supraconductor care generează un câmp de 4 tesla. Are 21 de metri lungime, 15 metri lățime și 15 metri înălțime. Deși este numit compact, e pur și simplu gigantic – are o masă de 14 000 tone și, dacă e să facem o comparație, este mai greu decât Turnul Eiffel.

1-2-1030x1030

„Am combinat în mod reușit plăcutul cu utilul, iar cea mai mare parte a timpului am dedicat-o totuși studiului. Subiectele studiate erau consolidate prin sesiuni de discuții și tutoriale, care culminau cu seminarii de actualitate – un exercițiu complex pentru scrierea cu succes a proiectului de final al stagiului. La CERN ai posibilitatea de a interacționa cu oameni din întreaga lume antrenați în domenii conexe. Ai intrare liberă la dezbateri, ateliere experimentale și te pomenești, astfel, în contact direct cu știința de azi și de mâine. Și pentru că nu există o modalitate mai bună de a învăța decât la locul de muncă, iar în cazul dat «locul de muncă» se afla într-o organizație de cercetare de renume mondial, această experiență devine una cu adevărat unică. Eu am lucrat la un program de control al camerelor DSLR la distanță – Digital single-lens reflex camera. Softul este folosit momentan de către supervizorul meu, dar în scurt timp urmează să devină un instrument indispensabil al specialiștilor/cercetătorilor din cadrul CERN. E un proiect foarte nice și chiar dacă stagiul s-a încheiat deja, continui să lucrez la acest proiect în timpul liber. Cu siguranță, a fost una dintre cele mai provocatoare, uimitoare și experiențe din viața mea. O experiență cu deschidere de noi orizonturi, pe care o recomand cu încredere și altora”, a povestit Emil pentru site-ul UTM.

img exp
Momente și locuri surprinse de Emil în Elveția
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente