(foto) „Podcastul e o scuză ca să vorbesc cu oameni interesanți”. Află cine este Iulian Baxan și în ce constă noul lui proiect

iulian b main

Iulian Baxan este un tânăr din Republica Moldova, care de 5 ani e stabilit în Olanda, țara în care a finalizat și masteratul. De ceva timp, acesta a început un proiect în mediul online, intitulat „Oaia neagră”, unde tânărul dezbate, comunică și analizează anumite probleme sociale și de interes public.

Ideea de a începe un podcast i-a venit într-o perioadă în care s-a îndepărtat de rutină. A început să descopere noi ideologii și concepte neexplorate, înțelegând cât e de bine să te dedici unor noi experiențe.

Fiind mereu conectat la media, inclusiv și la podcasturi, era fascinat de faptul că putea să se inspire de la cele mai ilustre personalități din lumea întreagă, din discuții de 1-2 ore despre politică, economie, filosofie, biologie, fizică sau orice alt subiect care i se părea interesant. Toate aceste lucruri erau distribuite în limba engleza, iar Iulian s-a gândit că ar fi bine ca aceleași chestii interesante sa fie accesibile și în limba română.

„Ideea de a crea o platforma pentru discuții și idei nu a fost inițial în forma în care e acum. M-am gândit de la început la mini serii de 10-15 minute, căci un filmuleț pe YouTube cu ceva animații de 10-15 minute se digeră mult mai ușor, dar cel mai probabil oricum aș fi eșuat din lipsă de talent, umor sau o apreciere pentru estetic”, relatează tânărul.

iulian

#Formatul podcastului

„Eventual, am decis totuși să fac podcasturile de format lung, pentru că dacă un subiect este discutat și formatat bine, atunci nici 2 ore nu par plictisitoare”, menționează Iulian.

În cadrul proiectului, Iulian este ajutat de către invitații săi, iar împreună comunică publicului anumite informații. În acest sens, Iulian susține că a avut parte de feedback-uri pozitive din partea unor invitați, bucuroși că și-au putut exprima gândurile și ideile.iulian b main

#Cum a luat naștere primul episod

„Uneori mai glumesc că podcastul e o scuză ca să vorbesc cu oameni interesanți și să extrag din ei idei, la fel de interesante. Un astfel de exemplu este primul episod din proiect, pe care l-am publicat cu Andrei Bolocan. Urmărind-ul mai atent, îți dai seama că este un om care a citit cărți, știe despre Camus, despre antropologie și crizele existențiale prin care trece umanitatea și în general are idei care merită ascultate. Eu mă apuc de orice oportunitate să discut cu astfel de oameni. Și iată că îi scriu eu lui Andrei pe Facebook și îi spun: „Andrei, hai eu o să te sun pe Skype și o să discutăm un pic despre niște chestii interesante”. Apoi îi trimit un PDF cu o schiță a episodului și a formatului podcastului. Astfel, ia naștere primul meu episod audio”, a relatat tânărul.

Discuțiile purtate de Iulian și invitații săi, sunt menite să aducă publicului lucruri de care, în opinia acestuia, puțini se ocupă. Acesta susține că din idei noi pot apărea soluții noi, iar dacă va avea sau nu reușite, e la discreția ascultătorilor, a căror comentarii încearcă să le integreze în ceea ce face.

iulian b

#Scopuri și aspirații

„Podcastul niciodată nu va fi la fel de popular ca un show produs de alte personalități mediatice de la noi, dar nici nu îmi doresc neapărat acest lucru. Mi-aș dori în jurul podcastului să creez un ecosistem în care invitații și invitatele îmi schimbă atât mie, cât și ascultătorilor opiniile sau viceversa.  Mi-aș dori un ecosistem în care dezbaterile civilizate și critice să devină metoda prin care filtrăm ideile bune de cele rele. Totodată, mă gândesc să angajez pe cineva pentru editarea sonoră a materialului, lucru care mi-ar elibera timp pentru planificări, pregătiri și discuțiile propriu zise”, povestește Iulian.

#Lucruri și oameni care inspiră

„Podcastul meu preferat e Making Sense cu Sam Harris și eu mi-aș dori să construiesc ceva similar. Dacă ar fi să recomand un singur podcast pentru vorbitorii de engleză, acesta ar fi el. Deși unii din ascultători m-au asemănat cu Joe Rogan, ce în sine e un compliment plăcut, Sam Harris e omul care mă inspiră cel mai mult”, a conchis tânărul.

iulian bax

Puteți audia mai multe podcasturi ale tânărului aici.

oaia neagră

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Iulia Vrabie
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente