(foto) Adriana Butcu, tânăra din Pepeni care a luat patru de zece la bacalaureat: „Nu m-am așteptat să am asemenea rezultate”

wth

Una dintre cele mai stresante perioade din viața unui elev de a XII-a este sesiunea examenelor de bacalaureat. Dacă unii recurg la anumite șiretlicuri de memorizare, alții muncesc sistematic. Care metodă e mai eficientă, nu știm, dar cert este că în acest an, numărul absolvenților cu 10 pe linie este aproape dublu. Deocamdată sunt 11 la număr. Una dintre elevele cu 10 la toate cele patru examene de bacalaureat este Adriana Butcu.

Adriana și-a făcut studiile la liceul „Alexandru Agapie” din Pepeni, raionul Sângerei. Tânăra a muncit mult pentru performanțele înregistrate în cadrul examenelor de bacalaureat, iar notele de 10 i-au recompensat nopțile adormite în fața cărților de istorie și literatură română. „Nu m-am așteptat să primesc 10 la toate examenele. Înainte de a afla rezultatele eram foarte îngrijorată, dar după ce le-am văzut, m-am bucurat enorm.”

„Cel mai mult m-am temut pentru istorie”

Tânăra a absolvit profilul umanist, prin urmare, citirea articolelor istorice era la ordinea de zi. „În pregătirea mea pentru examenul de BAC un rol deosebit au avut-o profesoarele mele, care ne-au pregătit și ne-au încurajat. Cel mai mult m-am temut pentru istorie, de aceea am luat de la bibliotecă toate manualele X-XII de istorie și le-am citit în zilele dintre BAC ul de engleză și istorie.”

1

Totuși, Adriana recunoaște că a învățat sistematic și în toți trei ani de liceu a depus multă silință ca să nu să se dezamăgească în propriile forțe. Experiența ei a fost ca și desprinsă din filmele cu ghicitori. „Iarna asta diriginta mi-a zis: „Mai știi, poate iei 10 la toate examenele și vin și-ți iau interviu” și eu acum chiar râd de această coincidență”.

Familia tinerei o susține mult și se bucură de reușitele ei, proaspăta absolventă, la rândul său, se simte fericită când îi vede zâmbind. „Mama e extrem de mândră de mine. E plăcut, pentru că zâmbește mereu și mă simt și eu bine, de parcă am făcut ceva foarte frumos.”

„Vreau să revin la genul meu preferat de cărți”

Vacanța de vară, Adriana o va petrece alături de familie și oamenii dragi, dar și mărindu-și bagajul de lecturi. „Vara aceasta doresc sa mă bucur cât mai pot de prezența familiei și oamenilor dragi în viața mea, căci am impresia că studenția va face multe schimbări în cadrul acestor relații. De asemenea, aș vrea să mă odihnesc și să călătoresc puțin, combinând totul cu lectura. Din cauza examenelor, m-am axat pe romane/lucrări românești și articole legate de istorie, deci mi-aș dori mult vara aceasta să mă întorc la genul meu preferat de cărți și să îmi măresc bagajul de lecturi.”

Image may contain: 22 people, people smiling, people standing and indoor

Tinerilor care urmează să susțină examenele de bacalaureat, Adriana le sugerează să învețe sistematic. „Eu știu că este posibil să progresezi semnificativ într-un timp foarte scurt, înainte de BAC, dar aceste progrese sunt temporare și e mult mai bine să valorifice fiecare informație primită din timp. Cel mai mult vreau să pun accent pe întrebări. Un elev care pune mai multe întrebări, se îndoiește și provoacă profesorii la o viziune mai în profunzime a lecției, sunt mai mult ca sigură că va acumula cunoștințe necesare nu doar pentru BAC, ci și pentru viață”.

65662191_429496180970490_8398039799721623552_n

Taguri: #BAC 2019
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente