Ana Nichita: „A fi femeie în politică nu este dificil…”

65134391_1176691875835185_4926975002076512256_n (1)

O nouă rundă de instruiri din cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” s-a desfășurat săptămâna trecută la Chișinău. Această sesiune are menirea să susțină participarea femeilor-lidere din Moldova în procesul de luare a deciziilor, dar și să fie pregătite pentru alegerile generale locale din 20 octombrie 2019.

Una dintre beneficiarele Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”este Ana Nichita, o tânără activă, lideră și Președinta Asociației Obștești „Calea Lactee”, ONG care promovează interesul copiilor și tinerilor dezavantajați în societate.

În prezent, Ana aspiră la funcția de deputată în Parlament, vis care o urmărește o perioadă lungă de timp.

„Intenționez să candidez independent la funcția de deputată în noua legislatură. Dacă nu vor fi anticipate, atunci voi avea la dispoziție patru ani să mă pregătesc asiduu pentru alegerile parlamentare ordinare. De aceea, în acești patru ani îmi doresc să acumulez cât mai multe cunoștințe, pentru a deveni o deputată exemplară și corectă. Mai mult, vreau să inițiez reforme și programe sustenabile, astfel încât tinerii plecați peste hotare, dar și cei rămași în țară să fie motivați să-și creeze viitorul aici, în Moldova”, a povestit Ana Nichita.

Totodată, tânăra este conștientă că acest lucru trebuie să fie rezultatul unei munci dificile care să o pregătească atât moral, cât și profesional pentru funcția de deputată. De aceea, Ana Nichita a hotărât ferm să se înscrie la Academia de Liderism Feminin, ediția 2019, unde a învățat cum să fie o oratoare bună, o lideră consecventă și responsabilă pentru propriile acțiuni.

„Toată informația pe care am obținut-o aici îmi va fi utilă pe parcursul întregii mele cariere, iar visul meu este să devin o deputată care va putea soluționa problemele cetățenilor. Cunoștințele dobândite în cadrul proiectului „Women 4 Leadership” le-am aplicat deja în practică”.

Proiectul „Women 4 Leadership” este realizat de Asociația „InstitutumVirtutesCivilis” (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahulîn parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia

Fiind președinta Asociației Obștești „Calea Lactee”recent am reprezentat ONG-ul la mai multe forumuri în Malta și Spania, unde am utilizat la maxim toate tehnicile de comunicare și leadership în activitățile mele de promovare a organizației. Simt că pot mai mult și la sigur nu mă voi opri aici. Intenționez să mă înscriu la cursuri de politică din străinătate, pentru a-mi dezvolta cunoștințele în acest domeniu”, a relatat tânăra lideră.

Ana Nichita știe ce dorește și cunoaște cu desăvârșire cum poate obține acest rezultat. Acest fapt se datorează calităților ei care o caracterizează de mic copil. Este ambițioasă, puternică, curajoasă, înțeleaptă și rațională. Mai mult, tânăra spune că este „carismatică, o calitate indispensabilă pentru un lider politic”…

Ana Nechita F2

Ana este optimistă și încrezătoare de felul cum se schimbă societatea noastră și cât de natural și ușor se acceptă acum femeile în funcții importante în stat: „În ultima perioadă am observat o susținere semnificativă a femeilor care își doresc să se implice în politică. Respectiv, nu mai este valabil percepțiile eronate precum că femeile „n-o să reușească” sau „bărbații au mai multe priorități în politică”. Sunt de părere că dacă muncești, dacă depui efort într-un domeniu, dacă acumulezi cunoștințe valoroase, atunci cu certitudine vei reuși indiferent dacă ești bărbat sau femeie. Mai mult, nu văd nicio problemă ca o femeie să meargă în teritoriu și să convingă electoratul să fie votată. Aici totul depinde de nivelul de pregătire al fiecărui politician sau fiecărei politiciene. Totul depinde de cât de aproape este el/ea de cetățean, dacă vede și simte problemele acestuia și cel mai important lucru este să nu trăiască într-o lume paralelă. În concluzie, aș spune că a fi femeie în politică nu mai este dificil”.

40 de femei-lidere din diverse regiuni ale Republicii Moldova s-au reunit, săptămâna trecută, la Chișinău, pentru a participa la un atelier de instruire al Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”. Atelierul este organizat pentru femeile participante la sesiunea anului 2019 a Academiei de Liderism Feminin, după cele două sesiuni similare desfășurate la 1-3 martie și la 19-21 aprilie, 2019.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente