Dacă în trecut sabia era folosită pentru a decapita inamicii, în prezent, aceasta are mai multe întrebuințări. Danu Frumusachi, cel mai tânăr sommelier din Moldova, a învățat să o mânuiască cu dibăcie și acum deschiderea sticlelor prin intermediul tehnicii sabrage, a devenit o adevărată pasiune a tânărului. În prezent, Danu a reușit să înregistreze două recorduri demne de Guinness Book.

Pe 23 iunie, la ora 17.20, Danu s-a impus cu două recorduri mondiale, acesta a deschis prin intermediul tehnicii sabrage 50 de sticle în 28 de secunde și 79 de sticle în 60 de secunde. „Recordurile precedente au fost 30 secunde – 36 sticle. Eu în 30 secunde am sabrat 50 sticle și puteam să mai sabrez, dar mi s-au terminat sticlele. Am terminat 50 sticle în 28 secunde. Al doilea record a fost înregistrat anul trecut în Letonia, Raimond Thompson, cel mai bun sommelier din Europa și Africa, el a sabrat 71 sticle în 60 secunde, eu am sabrat 79 sticle în 60 secunde”.

La eveniment au fost prezenți peste o mie de persoane. Echipa a fost alcătuită din doi cronometrori, trei martori independenți, doi cameramani și un fotograf.1  3

Pentru că stabilirea unui record de o asemenea talie necesită și multe sticle de vin spumant pentru antrenamente, dar și pentru eveniment inclusiv, un producător local s-a oferit să le pună la dispoziție. Sticlele cu vin spumant au fost oferite de Apriori Wine. Compania a oferit mai multe sticle de brut Aprisecco, un spumant premiat cu argint la Effervescents Du Monde 2018 din Franța. La eveniment au fost deschise 1000 de sticle.

2

Pentru că sabrage este o tehnică care include și anumite riscuri, după eveniment Danu a depistat câteva leziuni pe față, provocate de sticle.3

Danu Frumusachi este cel mai tânăr sommelier din Moldova, acesta și-a obținut diploma școlii de Sommelieri din Moldova anul trecut, când abia împlinise 18 ani. În prezent, Danu a obținut diploma de Sommelier European.

Pentru a stabili recordurile, tânărul s-a antrenat șase luni. Jumătate de an a pus accent pe forță, pentru că tehnica sabrage necesită o dibăcie specială, iar în ultima lună, Danu a pus accent pe viteză. Pentru a reuși, tânărul a apelat la sfaturile sommelierului Raimond Thompson.

Sabrage este o tehnică pentru deschiderea unei sticle de vin spumant cu o sabie. Tehnica este folosită pentru ocazii ceremoniale. Sommelierul alunecă sabia de-a lungul corpului sticlei pentru a rupe partea superioară a gâtului recipientului, care ulterior rămâne deschis și vinul poate fi turnat în pahare. Sommelierul nu utilizează partea ascuțită a lamei. Pluta și „gulerul” rămân împreună după ce se separă de gât.