După alegerile din 24 februarie 2019 şi mai ales după ce a devenit clar că Partidul Democrat nu va putea constitui o coaliţie pentru a se afla la guvernare controversatul om de afaceri Ilan Şor, lider al partidului ce îi poarte numele şi familia sa au vândut cea mai mare parte din afacerile din Moldova.

Astfel Dufremol SRL, care până în 2018 se declara cel mai mare operator de magazine duty free din Moldova (12 unități) a ajuns în proprietatea și gestiunea bulgarului Todorov Marko Stefanov, transmite mold-street.com.

Până în aprilie 2019, proprietar figura Ilona Șor, mama vitregă a controversatului politician și afacerist. În prezent nu mai funcționează nici măcar pagina web a acestei companii. În schimb a doua companie a familie Șor, care se ocupă de afacerea duty free, DFM SRL, e activă și deja pe pagina ei web scrie că este cel mai mare operator duty free din Moldova. Magazinele companiei sunt amplasate la granițele Moldovei cu România și Ucraina, de asemenea în Aeroportul Chișinău. Câteva zile în urmă şi aceasta și-a schimbat proprietarul și în loc de Ilona Șor, acum are trei asociați: Alexandru Vîlcu (30%), Viktor Iakovlev din Ucraina (30%) şi Andriy Minayev din Germania (40%). Administrator este Andriy Minayev.

dfm extras

Cel mai cunoscut publicului din Moldova este Alexandru Vîlcu, care deţine şi alte afaceri, iar tatăl lui pe vremea guvernării comuniste a fost şeful Vămii.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, un Viktor Iakovlev din Ucraina a fost implicat şi în altă tranzacţie cu Ilan Şor. E vorba de magazinele duty free din Kîrgîzstan, care au fost vândute companiei moscovite Absolyut SRL și a lui Viktor Iakovlev.

Absolyut SRL deținea şi 50% din acțiunile unei alte companii rusești – Belaia Gora SRL. Cealaltă jumătate din companie era deținută de Alexandru Vîlcu, un moldovean cu pașaport rusesc.